Contractul sau legea? Care stabileste in cat timp sa fie achitate facturile catre partenerii de afaceri

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 11:57
1549 citiri
Contractul sau legea? Care stabileste in cat timp sa fie achitate facturile catre partenerii de afaceri

Legea care instituie termene maximale de plata obliga firmele sa isi achite facturile intr-un termen de maxim 30 de zile, daca nu stabilesc altfel cu partenerii lor de afaceri. Desi prevederile au intrat in vigoare de aproape doua saptamani, exista inca nelamuriri in mediul privat, firmele nestiind ce reglementari trebuie sa aplice cu prioritate: cele prevazute de lege sau prevederile cuprinse in contractele pe care ele le incheie cu furnizorii de bunuri sau servicii.

Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 si a intrat in vigoare in vineri, 5 aprilie 2013.

n ceea ce priveste contractele din mediul privat, termenul legal de plata este de 30 de zile calendaristice. Pe de alta parte, termenul de plata contractual in cazul tranzactiilor economice din mediul privat poate fi de maxim 60 de zile calendaristice.

"Din interpretarea sistematica a prevederilor legale s-ar parea ca vointa legiuitorului a fost ca aceste clauze (cele stipulate in lege - n.red.) sa se aplice dincolo de vointa exprimata a partilor contractuale, in sensul ca legea isi gaseste aplicarea indiferent de ceea ce au scris partile in contract", arata avocatul Madalin Niculeasa.

Cititi continuarea articolului pe Avocatnet.

#contract plata, #prevedri contact plata, #prevederi lege plata , #Legi Romania