Care sunt sansele de castig impotriva bancii? Verdictele de pana acum, incurajatoare

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:13
2663 citiri
Care sunt sansele de castig impotriva bancii? Verdictele de pana acum, incurajatoare

La nivelul intregii tari exista in jur de 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile. Dintre acestea doar 22 de procese au fost castigate de banci, a declarat avocatul Marius Coltuc, unul dintre specialistii care reprezinta clientii in procesele impotriva bancilor.

La nivel national, exista sapte banci care au pe rol procese intentate de clienti. Cele mai multe procese au fost deschise impotriva Volksbank. In peste 90% dintre aceste dosare, instantele au dat castig de cauza clientilor, a explicat Carmen Cretu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.

O alta banca "cu probleme" este BCR, insa in cazul acestei banci doar 75% dintre procese sunt castigate de clienti. "BCR are contracte oarecum mai pe intelesul clientilor", a adaugat avocatul.

Legea pe baza careia clientii pot da in judecata o banca este Legea 193/2000. Ea ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

In cazul in care se vor aplica modificarile, banca va fi obligata sa scoata din toate contractele existente clauzele abuzive, daca instanta a dat castig de cauza unui consumator. Avocatii explica insa, ca un judecator va putea solicita eliminarea clauzei din toate contractele doar in situatia in care Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a initiat procedura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procese banci, #procese clauze abuzive, #clauze abuzive banci Romania, #procese Volksbank, #procese BCR , #Legi Romania