Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 13:38
2793 citiri
Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Anul 2012 a adus foarte multe schimbari legislative care vizeaza mediul de afaceri. Introducerea platii TVA la incasare, taxa auto sau platirea anticipata a impozitului pe profitul anual sunt doar cateva dintre masurile ce vor intra in vigoare de la inceputul anului 2013.

Plata TVA la incasare

Plata TVA la incasare este, fara doar si poate, una dintre cele mai importante masuri adoptate de guvern in 2012.

Firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate, de anul viitor, sa treaca la sistemul TVA la incasare si sa achite si sa incaseze facturile numai prin banca, in timp ce marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.

Masura a fost primita cu entuziasm de catre oamenii de afaceri. Ei sustin ca o astfel de masura va "disciplina" mediul de afaceri, intrucat TVA va fi platit doar in conditiile in care se fac incasari, iar deducerile se pot face doar dupa plata catre furnizori.

Totusi, exista si parti proaste in ceea ce priveste punerea in aplicarea a unei astfel de masuri. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania considera masura platii TVA-ului la incasarea facturilor o masura importanta pentru IMM-uri. Totusi, atrage atenia ca trebuie operationalizata eficient, printr-o procedura simpla, nebirocratica, clara si accesibila microintreprinderilor. Acestea, in proportie de 90% au maxim 2 salariati si resurse limitate de personal, financiare si de timp pentru implementarea masurii.

Ce ne asteapta in 2013

Oficialii romani au subliniat, atunci, elementele de siguranta ale acestei masuri: plata facturii doar prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii (ordinul de plata), precum si interpunerea a 40 de banci din Romania ca prim filtru de siguranta prin care se pot face platile intre cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc.

Pana pe 25 octombrie, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA ar fi trebui sa depuna Formularul 097 - "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare". Contribuabilii nu scapa de aplicarea sistemului de TVA la incasare chiar daca nu au depus in termen formularul 097. Potrivit Codului fiscal, acestia vor fi inregistrati din oficiu de organele fiscale competente pentru a aplica noul sistem de TVA. Mai mult decat atat contribuabilii aflati in aceasta situatie sunt pasibili de amenda.

Modul de calcul

Pentru aplicarea sistemului TVA la incasare in 2013, perioada luata in considerare este 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012. Potrivit Codului fiscal, cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice realizate in cursul unui an calendaristic, potrivit Avocatnet.ro.

Si Codul Fiscal se modifica din 2013. Care sunt noutatile?

Incepand cu 1 ianuarie 2013 persoanele juridice si companiile pot opta sa plateasca impozitul anticipat. Practic, societatile vor putea plati impozitul in patru transe.

Codul Fiscal se modifica - Vezi care sunt cele mai importante noutati

Nivelul platilor anticipate va fi stabilit pe baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum. Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Pana in prezent, aceasta masura se aplica doar persoanelor fizice.

Taxa auto se schimba! Afla cum

O alta masura importanta ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013 este inlocuirea taxei auto in taxa de mediu, calculata in functie de nivelul de poluare al autorismului.Taxa auto a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2013 prin OUG 1/2012.

#modificari fiscale 2012, #Condul fiscal modificari 2013, #masuri fiscale 2012 , #Legi economice