Ce trebuie sa stie administratorii firmelor, inainte de a semna situatiile financiare anuale

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:23
1980 citiri
Ce trebuie sa stie administratorii firmelor, inainte de a semna situatiile financiare anuale

Toate situatiile financiare anuale trebuie semnate de administratorul care gestioneaza societatea comerciala inainte de a fi depuse la autoritatile fiscale.

De multe ori, insa, administratorii semneaza raportarile anuale fara sa inteleaga exact responsabilitatea legala pe care o au, desi legea contabilitatii stabileste clar ca administratorul unei societati este legal raspunzator pentru intocmirea corecta a situatiilor financiare anuale, precum si in ceea ce priveste organizarea si conducerea contabilitatii societatii administrate.

Solicitarea unor astfel de informatii si efectuarea corespunzatoare a procedurii de inventariere a patrimoniului societatii ar putea ajuta administratorii sa inteleaga mai bine pozitia financiara a societatii pe care o administreaza, dar mai ales sa detecteze eventualele erori sau omisiuni in evidentele contabile si fiscale ale acesteia si astfel sa poata lua masurile de corectie care se impun in astfel de cazuri.

Astfel multi dintre administratori se expun, de multe ori fara sa realizeze acest lucru, unor riscuri inutile care ar putea fi usor evitate daca acestia ar solicita detalii de la cei care au intocmit situatiile financiare.

Riscurile pentru administratori in astfel de cazuri sunt cu atat mai mari cu cat:

- societatea in cauza se afla fie in dificultati financiare majore sau in insolventa sau

- datele din situatiile financiare sunt solicitate de proprietarii societatii, diverse institutii publice care reglementeaza industria in care activeaza societatea sau de creditori ca parte a unor obligatii contractuale ale societatii.

Citeste articolul integral pe Avocatnet.

#depunere bilant firme, #bilant administrator societati comerciale, #semnatura situatie financiara anuala , #Legi economice