Ce schimbari aduce noul Cod Fiscal, in 2012

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 11:59
7264 citiri
Ce schimbari aduce noul Cod Fiscal, in 2012

Noul Cod fiscal, intrat in vigoare la 17 septembrie 2011, ne pregateste si alte surprize incepand cu prima zi a anului viitor.

Astfel, schimbarile se intind pe o paleta destul de larga, de la eliminarea notiunii de "Fisa fiscala", pana la impunerea unei cote de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica.

Pentru a afla mai multe detalii despre noul Cod de procedura Fiscal, am apelat la Roxana Arghiroiu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Bostina & Asociatii.

Iata care sunt principalele modificari din Noul Cod Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, explicate de Roxana Arghiroiu pentru Business24.

Modificarea notiunii de "activitate dependenta la functia de baza"

In cazul in care angajatul lucreaza pentru mai multi angajatori, acesta este obligat sa isi declare activitatea de baza, definita in noul Cod Fiscal drept orice activitate desfasurata cu un contract de munca.

Impozit pe profit

Modificari privind asocierea cu o personalitate juridica

In cazul asocierii, ambele persoane sunt obligate sa plateasca impozitul pe profit. Potrivit noului Cod Fiscal, incepand cu prima zi a anului viitor, taxa se aplica asupra partii din profitul impozabil al asocierii care se atribuie fiecarei persoane. In principiu, regimul fiscal al asocierilor fara personalitate juridica se va aplica si asocierilor cu personalitate juridica.

Modificari privind declararea si plata impozitului pe profit

Noul Cod Fiscal stabileste ca regula generala declararea si plata impozitului pe profit trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I-III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie inclusiv a anului urmator.

Ca in orice regula, exista si exceptii.

Astfel, societatile bancare, organizatiile nonprofit, contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura prin asocieri cu sau fara personalitate juridica, persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, sunt scutite de la plata trimestriala pe profit.

Modificari privind data de declarare a impozitelor pentru anumite categorii de venituri

De la 1 ianuarie, se elimina notiunea de "Fisa fiscala", platitorul de venit fiind obligat sa elibereze, la cerere, un document care sa cuprinda principalele informatii legate de plata impozitului pe venit, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat; aceste dispozitii se aplica tuturor platitorilor de venituri cu retinere la sursa.

Pentru contribuabilii care realizeaza anumite categorii de venituri in sistem real (ex. venituri din activitati independente), data de declarare a venitului realizat este de pana la data de 25 mai a anului urmator.

Accize si alte taxe speciale

Tutun prelucrat

Notiunea de tigarete va cuprinde, din prima zi a lui 2011, si orice produs care contine si alte substante decat tutunul, dar care respecta criteriile pentru produsele considerate tigarete, potrivit dispozitiilot legale. Produsele care nu contin tutun si care sunt utilizate exclusiv in scopuri medicale nu sunt tratate ca tutun prelucrat, potrivit prevederilor din normele metodologice.

Autorizarea ca antrepozit fiscal

Incepand cu 1 ianuarie 2012, structurile teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare fiscala vor stabili autorizarea antrepozitelor fiscale pentru productia exclusiva de vinuri realizate de catre contribuabili, altii decat contribuabilii mari si mijlocii si micile distilerii.

Cererea de autorizare ca antrepozit fiscal trebuie sa contina documente cu privire si la detinerea autorizatiei de mediu, autorizatiei integrate de mediu, sau dovada ca au fost intreprinse demersurile in vederea obtinerii acestora si documentecu privire la dovada constituirii capitalului social minim subscris si varsat, in cuantumul prevazut cu normele metodologice.

Pentru a primi autorizatia de antrepozit fiscal, firmele trebuie sa indeplineasca doua noi conditii. Astfel, nivelul accizelor pentru produsul finit nu poate sa fie mai mic decat media ponderata a nivelurilor accizelor materiilor prime, potrivit prevederilor din normele metodologice. In plus, persoana juridica nu trebuie sa se afle in procedura falimentului sau de lichidare.

Mai mult, valoarea garantiei nu poate fi mai mica decat cuantumul stabilit prin normele metodologice, in functie de natura produselor accizabile ce urmeaza a fi realizate.

Primirea produselor accizabile in regim suspensiv de accize

Noul Cod Fiscal mentioneaza faptul ca dispozitiile privind deplasarea si primirea produselor in sistem suspensiv nu afecteaza circulatia produselor accizabile intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silita.

Restituiri de accize

De la data de 1 ianuarie 2012, pentru produsele accizabile care au fost eliberate pentru consum in Romania si care ulterior sunt exportate, persoana care a efectuat exportul are drept de restituire a accizelor, in conditiile prevazute de normele metodologice.

Conditii de distributie si comercializare

Ca urmare a modificarii Codului de procedura fiscala, comercializarea in sistem en gros sau en detail a produselor energetice - benzine, motorine, petrol lampant si gaz petrolier lichefiat - cu nerespectarea obligatiilor prevazute in acest sens va fi considerata drept contraventie si va fi amendata ca atare.

Astfel, cei care nu respecta obligatiile vor plati amenda de la 20.000 la 100.000 lei si vor fi sanctionati prin confiscarea produselor, iar in situatia in care acestea au fost vandute, confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare si suspendarea activitatii de comercializare a produselor accizabile pe o perioada de 1-3 luni.

Impozite si alte taxe locale

Incepand cu prima zi a anului viitor, vor fi introduse noi cote de impozit pe cladiri pentru cladirile care nu au fost reevaluate.

De la aceeasi data, se stabileste si o cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica.

In plus, se intorduc, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, dispozitii privind data dobandirii cladirii, atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

#noul Cod Fiscal, #modificari cod fiscal, #Cod Fiscal Bostina Asociatii , #Legi economice