Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Serviciile medicale la cerere se platesc

Serviciile medicale la cerere se platesc

Serviciile medicale efectuate la cererea asiguratilor vor fi platite de solicitanti, pentru acestea medicii nu elibereaza bilet de trimitere si nici retete in regim compensat sau gratuit, potrivit proiectului privind normele metodologice la contractul-cadru pe 2011-2012, informeaza Mediafax.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat pe site proiectul de Ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 - 2012

Elementele de noutate din normele metodologice de aplicare a contractului-cadru sunt cuprinse in referatul privind aprobarea ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, una dintre ele fiind mentionata explicit pentru "a nu exista neintelegeri", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.

"In cazul serviciilor medicale efectuate la cererea asiguratilor, s-a prevazut explicit ca niciun furnizor de servicii medicale nu poate elibera bilete de trimitere sau prescriptii medicale utilizate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate ori decontate de casele de asigurari de sanatate, aceste servicii fiind acordate in afara sistemului de asigurari sociale de sanatate. Desi erau prevazute si in Legea sanatatii, medicii nu intelegeau, asa ca am facut precizarea explicit. Serviciile medicale la cerere se platesc", a precizat Ionescu.

Incepand cu data implementarii sistemului cardului national de asigurari sociale de sanatate, furnizorii de servicii medicale vor avea obligatia de a solicita acest document titularilor. in caz contrar, serviciile acordate nu vor mai fi decontate, cu exceptia celor prevazute in pachetul minimal (urgente medico-chirurgicale, boli cu potential endemo-epidemic la nivelul spitalelor, in ambulatoriu si imunizarile, urmarirea sarcinii si lauziei).

Potrivit proiectului, pentru cresterea transparentei, casele de asigurari de sanatate au obligatia sa afiseze pe site-urile lor, pe langa valorile contractelor furnizorilor de servicii medicale, si punctajele aferente tuturor criteriilor pe baza carora s-a stabilit aceasta valoare (pentru segmentele de asistenta medicala la care sunt prevazute astfel de criterii).

Medicii de familie au obligatia sa editeze datele medicale minime ale asiguratilor inscrisi pe lista proprie in cardul national de asigurari sociale de sanatate al acestora, la prima prezentare a asiguratului si ulterior sa actualizeze aceste date, odata cu implementarea cardului national.

Schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de transfer, conform unui model standardizat la nivel national.

De asemenea, proiectul prevede ca, pentru evaluare clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei bolnavilor cu afectiuni cronice, casele de asigurari de sanatate deconteaza pentru un bolnav cu una sau mai multe afectiuni cronice o consultatie si prescriptiile medicale aferente, trimestrial, respectiv lunar, in functie de schema de monitorizare a fiecarei boli cronice.

Pentru evaluarea clinica si paraclinica a bolnavilor cu afectiuni cronice, casele de asigurari de sanatate deconteaza o consultatie pe trimestru pentru un bolnav cu una sau mai multe afectiuni cronice daca acesta, in trimestrul respectiv, nu a beneficiat de nicio consultatie in conditiile prevazute.

Pentru bolnavii cu afectiuni cronice, perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de 30/31 de zile.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/92 de zile inclusiv.


Pentru bolnavii care sunt inclusi in "Programul pentru compensarea in procent de 90% a pretului de referinta al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pana la 700 lei pe luna", medicul de familie prescrie inclusiv medicamente ca o consecinta a actului medical prestat de alti medici aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioada de pana la 90/92 de zile.


Aceasta prevedere a avut in vedere acoperirea intregii perioade necesare tratamentului acestor bolnavi, se arata in referatul CNAS la proiectul privind normele metodologice.

De asemenea, pentru consultatiile acordate pacientilor din grupa de varsta de peste 60 de ani se majoreaza punctajul acordat, la acelasi nivel cu cel pentru grupa de varsta 0 - 3 ani, pentru o abordare unitara similara cu cea de la nivelul asistentei medicale primare si punctaj egal la grupe de varsta cu nevoi medicale asemanatoare ca volum si complexitate.

Casele de asigurari de sanatate suporta contravaloarea a maximum doua consultatii pentru cazurile cu diagnostic deja confirmat, la externare, sau pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu.

Pentru fitoterapie si homeopatie, casele de asigurari de sanatate deconteaza maximum doua consultatii pentru fiecare caz/diagnostic.

Serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi si logopezi (ce fac obiectul contractelor incheiate de casele de asigurari de sanatate cu medicii de specialitate) vor putea fi raportate de medicii de specialitate si decontate de casele de asigurari de sanatate la nivelul unui punctaj mediu pe zi.


Lista specialitatilor medicale care pot raporta servicii conexe s-a extins, pe langa medicii oftalmologi, neurologi si psihiatri fiind introdusi si medicii cu specialitate oncologie medicala, boli metabolice pentru bolnavii cu diabet zaharat, medicii de specialitate din ambulatoriul spitalelor clinice care monitorizeaza starea post-transplant si bolile rare, medicii cu specialitate nefrologie pentru starea predializa.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, pachetul de servicii a fost reconfigurat in sensul operarii unor modificari in denumirea anumitor servicii, cum ar fi introducerea sau excluderea unor servicii medicale paraclinice.


De exemplu, a fost introdusa ecografia transvaginala, dar a fost exclusa osteodensitometria Wholebody.

Valabilitatea biletelor de trimitere este de 30 zilecalendaristice de la data emiterii acestora, exceptie facand cele pentru efectuarea de investigatii paraclinice specifice pentru afectiunile cuprinse in unele programe nationale de sanatate, diabetul si bolile de nutritie, precum si cele pentru afectiunile oncologice, care au valabilitate de pana la 90 de zile calendaristice, cu conditia ca si medicatia sa fi fost prescrisa pentru acelasi interval de timp.

Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice este de pana la 60 de zile.


In 10 zile de la emiterea biletului de trimitere, asiguratul are obligatia sa se programeze la un furnizor de servicii paraclinice, boli metabolice pentru bolnavii cu diabet zaharat, medicii de specialitate din ambulatoriul spitalelor clinice care monitorizeaza starea post-transplant si bolile rare, medicii cu specialitate nefrologie pentru starea predializa.

De asemenea, formularele cu regim special care se intocmesc in trei exemplare - biletele de trimitere pentru ambulatoriul de specialitate clinic, biletele de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice, biletele de internare, prescriptiile medicale - vor avea inscriptionat codul de bare aferent seriei si numarului formularelor respective, pentru a elimina unele erori umane in ceea ce priveste introducerea acestor date in sistemul informatic.

Medicii care elibereaza bilete de trimitere pentru ambulatoriul de specialitate clinic, bilete de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice, bilete de internare, prescriptii medicale - formulare cu regim special pot sa aplice pe acestea codul de bare aferent CNP-ului asiguratului beneficiar, sub forma unor benzi autocolante, pentru a elimina unele erori umane in ceea ce priveste introducerea acestor date in sistemul informatic, se mai arata in proiect.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2930 ori