Decizia privind taxa de clawback va fi luata dupa o analiza de impact

Marti, 29 Mai 2012, ora 17:13
2763 citiri
Decizia privind taxa de clawback va fi luata dupa o analiza de impact

Decizia privind taxa de clawback va fi luata dupa o analiza de impact, care va fi facuta pana in 15 iunie de reprezentati ai ministerelor Finantelor, Sanatatii, Justitiei, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente, a anuntat, marti, ministrul Vasile Cepoi.

Ministrul Sanatatii a declarat ca la intalnirea de la Guvern s-a decis constituirea unui grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Ministerului Sanatatii, Ministerului de Justitie, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizearea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback.

"Se vor face simulari care sa evidentieze cum vor influenta aceste modificari structura bugetului", a spus ministrul Vasile Cepoi.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca repezentantii Asociatiilor Producatorilor romani si internationali de Medicamente si cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice au fost de acord cu aceasta varianta de lucru si vor face parte din grupul de lucru.

Ministrii Sanatatii si Finantelor au discutat cu premierul Victor Ponta despre taxa de clawback in industria farmaceutica, dupa ce companiile din sistem au atentionat, luni, ca retrag medicamentele compensate si gratuite de pe liste daca Guvernul nu schimba taxa.

Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca va mentine taxa de clawback in industria farmaceutica, contestata si la inceputul acestei saptamani de catre producatorii de medicamente, prezentand acest sistem de taxare ca metoda principala pentru a evita acumularea de noi arierate in domeniu.

"Implementarea in continuare a taxei de clawback ne va ajuta sa ne asiguram ca, fata de industria farmaceutica, nu se mai acumuleaza arierate", este angajamentul Guvernului inclus in ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI), la finalul misiunii din aprilie-mai.

Executivul sustine ca arieratele aferente facturilor inregistrate au fost integral eliminate si ca taxa de clawback a generat in primul trimestru al anului venituri de 282 milioane lei, care vor fi integral utilizate pentru a achita facturile neinregistrate, identificate in cursul exercitiului de inventariere si consemnate la sfarsitul anului trecut.

"Vom cauta sa imbunatatim mecanismul taxei de clawback, in scopul de a facilita implementarea acesteia", se mai arata in document.

Producatorii de medicamente critica taxa clawback

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au reluat, luni, criticile fata de aceasta taxa, anuntand ca vor retrage medicamentele compensate si gratuite de pe liste daca Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerata nesustenabila.

Continuarea impunerii taxei in forma actuala va avea consecinte sociale si economice deosebit de grave, sustin ARPIM si APMGR, care au cerut public implicarea premiului Ponta, a ministrului de Finante, Florin Georgescu, a ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a celui delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, pentru solutionarea situatiei create in trecut, dar cu efecte devastatoare in viitor.

"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul I al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian.

#taxa clawback, #analiza decizie taxa clawback, #analiza impact taxa clawback , #Lege sanatate

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos