De ce nu poate fi aplicata legea salarizarii in 21 de institutii

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 15:45
2234 citiri
De ce nu poate fi aplicata legea salarizarii in 21 de institutii

Legea unitara a salarizarii nu poate fi aplicata in cazul a 21 de agentii si autoritati guvernamentale deoarece salariile in aceste institutii sunt stabilite prin contracte colective de munca in vigoare, iar aplicarea Legii unice ar duce la reduceri salariale si, implicit, la procese in instanta, transmite NewsIn.

Surse ministeriale au declarat joi pentru NewsIn ca Executivul ar urma sa adopte un act normativ prin care sa recunoasca valabilitatea contractelor colective de munca, iar dupa expirarea acestora, salariile din aceste institutii vor fi platite conform grilei din Legea unica a salarizarii.

Daca, in urma adoptarii acestui act normativ, sunt depasite cheltuielile de personal prevazute in bugetele pe 2010 ale celor 21 de agentii si autoritati, ordonatorii de credite trebuie fie sa renegocieze contractele colective de munca, fie sa recurga la disponibilizari.

Cele 21 de institutii sunt printre cele care fac obiectul Legii 329/2009 privind reorganizarea agentiilor si autoritatilor guvernamentale - precum AVAS, ANRE, ISCIR sau ONRC.

Aplicarea grilei de salarizare din Legea unica ar duce la scaderea venitului salarial chiar cu 60% fata de cel prevazut in contractul colectiv de munca, in cazul angajatilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), spun aceleasi surse.

Contractul colectiv de munca in cazul AVAS ar urma sa expire in februarie 2010, iar in cazul ISCIR in noiembrie 2010.

In scopul rezolvarii acestei probleme s-a constituit si un grup de lucru, din care fac parte reprezentanti ai ministerelor Muncii, Finantelor, Justitiei, Economiei si ai Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit acelorasi surse, problema a fost discutata si in sedinta de miercuri a Executivului, ajungandu-se la concluzia ca, pentru a se evita pierderea unor eventuale procese intentate de angajati - ceea ce ar insemna costuri bugetare mai mari pentru ca se adauga cheltuieli de judecata si de executare - , trebuie adoptat un act normativ care sa "interpreteze" si sa "clarifice" situatia.

#lege, #salarizare, #institutii , #Lege salarizare