Tariful mediu al RCA ar putea creste cu 3% in 2015

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:19
3627 citiri
Tariful mediu al RCA ar putea creste cu 3% in 2015
Foto: giurgiuveanul.ro

Tariful mediu pentru asigurarile de raspundere civila auto RCA ar putea sa creasca marginal, cu numai 3%, in 2015, potrivit prognozei Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, insa presedintele ASF, Misu Negritoiu, se asteapta la o scadere, pe fondul optimizarii costurilor cu reparatiile auto si costurilor de intermediere.

'Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o prima unica, o prima controlata, nu este o prima pe care noi o manipulam in sus sau in jos. Este un rezultat al preturilor de piata. Vom avea grija sa ne uitam la anumite categorii si sa ne implicam in ponderarea acestor preturi, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor', a declarat marti presedintele ASF, intr-o conferinta de bilant, potrivit Agerpres.

Raportarile ASF arata ca, in prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pietei romanesti, costurile societatilor de asigurare reprezinta 117% din totalul primelor de asigurare incasate, un dezechilibru ce pune in pericol despagubirea adecvata a asiguratilor.

'Noi nu indemnam la cresterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor', a spus Negritoiu, care a adaugat ca ASF are in vedere reducerea costurilor, dar si o recalibrare pe segmentul RCA, in conditiile in care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decat media.

Negritoiu a adaugat ca ASF, chiar daca interventia sa este limitata la persuasiune si analize, trebuie sa faca un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piata pentru reducerea costurilor, astfel incat primele de asigurare RCA sa nu creasca in 2015 sau sa creasca doar marginal.

Potrivit analistului sef al ASF, Iulian Panait, discrepanta majora intre costuri si primele incasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvata decat prin reducerea costurilor sau cresterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru intre cele doua alternative pe care le au companiile de asigurari, astfel ca ASF nu exclude o crestere a primelor RCA in 2015.

Pe de alta parte, presedintele ASF a apreciat ca exista suficient spatiu, daca s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparatiile auto si la costurile cu intermedierea politelor RCA, pentru asigurarea resurselor care sa acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vanzarea politelor RCA reprezinta 34% din valoarea primei de asigurare, in primele noua luni din 2014.

In plus, in Romania, din 100 polite RCA in 7-10 cazuri sunt solicitate despagubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% - media europeana.

#crestere tarif mediu RCA, #asigurari raspundere civila auto , #Lege RCA