Seitan: Legea pensiilor va reduce presiunea pe buget din 2011

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 16:48
1906 citiri
Seitan: Legea pensiilor va reduce presiunea pe buget din 2011

Legea unitara a pensiilor isi va produce efectele pozitive in 2011, cand deficitul bugetului de pensii va cobori la 1 miliard euro, de la 1,5 miliarde in prezent, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ministrul Muncii, care vede posibila o majorare a pensiilor cu 10% daca scade presiunea pe buget.

"Categoric, legea nu-si va face efectele pozitive in acest an, insa masurile propuse in proiectul facut public dupa discutiile cu organismele internationale si cu partenerii sociali va duce la un plus al bugetului asigurarilor sociale in 2011.

Bugetul destinat platii pensiilor va trebui subventionat anul viitor de la bugetul de stat doar cu 1 miliard de euro, fata de 1,5 miliarde euro, in prezent", a afirmat Mihai Seitan.

"Daca presiunea pe bugetul pensiilor se va diminua, o sa putem creste pensiile in timp cu 10%", a precizat ministrul.

El a mai spus ca toate pensiile speciale primite de pensionarii militari, din politie si din serviciile secrete urmeaza a fi recalculate, Ministrul a subliniat, insa, ca vor fi recalculate "doar pensiile persoanelor care vor intra in sistemul public de pensii si nu a persoanelor care contribuie deja la bugetul asigurarilor sociale". 

Pe de alta parte, ministrul Muncii a mentionat ca a decis sa plafoneze contributiile la bugetul asigurarilor sociale la cinci salarii medii pe economie, "pentru a nu mai exista pensii foarte mari platite de stat".

"Persoanele care castiga mai mult de cinci salarii medii pe economie pot contribui la sisteme facultative de pensii daca vor sa castige mai mult cand ies din campul muncii.

Am decis sa introduc acest plafon pentru ca exista persoane care ar putea castiga de la stat pensii foarte mari", a spus Seitan.

"In prezent sunt castiguri din pensii de 200 de milioane de lei vechi, tocmai pentru ca nu a existat un plafon pentru plata contributiilor", a subliniat el. 

#seitan, # lege, # pensii, # buget , #Lege pensii