Sarbu cere sprijin politic pentru legea salarizarii unice

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 12:35
1586 citiri
Sarbu cere sprijin politic pentru legea salarizarii unice

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, miercuri, la Comisia de specialitate din Camera, ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe legea unica de salarizare in cazul in care Parlamentul nu va reusi sa o aprobe pana la 30 octombrie si a cerut sprijin politic pentru noile reglementari. 

"Daca intram in criza de timp, pe baza unei intelegeri cu grupurile parlamentare si cu o sustinere politica puternica se poate apela si la asumarea raspunderii Guvernului pe legea salarizarii unice a bugetarilor", a spus ministrul Sarbu, raspunzand la o interbare a deputatului liberal Titi Holban.

Ministrul a spus ca nu exista probleme cu metoda asumarii raspunderii pe anumite proiecte de lege, aceasta metoda dovedindu-si, de-a lungul vremii, eficacitatea. "Cred ca putem sa avem in vedere si o astfel de formula", a spus Sarbu.

Ministrul Muncii a aratat insa ca o astfel de decizie ar putea surveni doar in conditiile unei acord al grupurilor parlamentare si forurilor de conducere ale celor doua Camere.

De altfel, ministrul a insistat pe importanta sprijinului politic, aratand ca reusita demersurilor pe care ministerul le are de intreprins in perioada urmatoare depinde in primul rand de existenta vointei politice, capacitatea de administrare nefiind o problema.

Sarbu a aratat ca legea unica a salarizarii bugetarilor ar trebui sa fie adoptata pana la finalul acestui an, urmand apoi ca actul normativ sa fie implementat in urmatorii trei ani.

Ministrul le-a spus parlamantarilor, raspunzand unei intrebari a deputatului Ancuta Pocora, ca legea unica a salarizarii bugetarilor trebuie sa fie o lege unitara, astfel ca, in mod normal, si parlamentarii ar intra in acest sistem.

"Noi vorbim de o lege unitara in sistemul bugetar. In mod normal ar trebui sa intre si parlamentarii, daca ne vom referi la tot sistemul bugetar. Deja exista tentatii, tendinte, din partea unor categorii care spus "unitara-unitara, unica-unica, dar noi vrem legea noastra speciala, noi vrem exceptie". Daca dorinta de exceptare va veni chiar de la Parlament, atunci cu siguranta ca aceasta dorinta va alimenta tentatiile", a spus Sarbu, aratand ca insasi intrebarea liberalei e un semnal.

Sarbu a lamurit, in fata Comisiei, si ipoteza potrivit careia Guvernul ar vrea scurtarea concediului post-natal, ministrul aratand ca nu se pune problema micsorarii perioadei de dou ani pentru cresterea copilului, ci acordarea de stimulente pentru mamele care decid sa sa intoarca mai devreme la serviciu.

Totodata, Sarbu le-a spus parlamentarilor ca vor avea posibilitatea sa dezbata prevederile privind interzicerea cumulului pensii-salarii de la stat, intrucat este vorba de un proiect de lege. "Ati vazut cu siguranta dorinta, si a domnului prim-ministru, si a Guvernului de a trimite un proiect de lege la Parlament. Primul lucru pe care vreau sa vi-l spun este ca va fi proiect de lege, nu va fi o ordonanta de urgenta, deci veti avea posibilitatea sa intreveniti in stabilirea parametrilor chiar dumneavoastra in mod direct", a declarat ministrul Marian Sarbu, raspunzand unei intrebari a deputatului PD-L Cornel Ghita.

#acordare, #bugetari, #cumul, #lege, #pensie, #salarizare, #sarbu, #stimulente , #Lege pensii