Legea unica va obliga fostii parlamentari sa contribuie la sistemul public de pensii

Marti, 12 Mai 2009, ora 14:36
1382 citiri
Legea unica va obliga fostii parlamentari sa contribuie la sistemul public de pensii

Toate categoriile sociale din Romania vor fi obligate sa contribuie la sistemul public de pensii din 2010, inclusiv cele aproape 350.000 de persoane care lucreaza in domenii in care exista pensii speciale, iar pensia se va acorda pe baza contributiilor pe intreaga cariera, conform Newsin.

In prezent, numarul total al bugetarilor care contribuie la sistemul public de pensii este de circa 1,3 milioane, iar numarul total al angajatilor de la stat si din sectorul privat care contribuie la sistemul public de pensii este de aproape 4,9 milioane persoane.

"Pana vineri va avea loc o discutie intre reprezentantii guvernului si ministrul muncii pentru a definitiva setul de principii care va sta Legii privind sistemul unitar de pensii publice urmand ca aceste principii sa fie aprobate saptamana viitoare in Guvern.

Principiile pe care urmeaza sa le finalizam se refera la contributivitate. Astfel, toate persoanele vor contribui la sistemul public de pensii, iar pensia se va calcula pe baza contributivitatii", a declarat marti consilierul de stat in guvern, Mihai Seitan.

El a adaugat ca in acest moment exista aproape 350.000 de persoane care lucreaza in domenii in care exista pensii speciale, iar circa 200.000 de persoane sunt platite cu pensii speciale.

Seitan a mai spus ca bugetele ministerelor vor trebui sa primeasca mai multi bani de la stat anii urmatori pentru ca ordonatorii principali de credite sa poata plati contributia angajatorilor la stat.

In prezent, fostii demnitari primesc o pensie de aproape 4.500 de lei pe luna daca au avut trei mandate, adica 80% din indemnizatia de baza. La doua mandate se aleg cu 60% din indemnizatie, iar la un mandat onorat raman cu 40%.

Totodata, militarii primesc lunar, la sfarsitul activitatii, echivalentul a 60% din veniturile brute din ultima luna, iar pentru politisti, pensia reprezinta 80% din media veniturilor pe ultimele sase luni.

Pensia pilotilor reprezinta 80% din veniturile incasate in ultimele trei luni de activitate.

Guvernul vrea sa introduca un nou sistem paralel de plata a pensiilor Pe de alta parte, reprezentantul guvernului a precizat ca Legea 19 va fi imbunatatita prin crearea unui nou sistem de pensii paralel, urmand ca acele categorii de bugetari care contribuie in plus la acest sistem sa primeasca pensii mai mari la finalul carieirei.

"In afara pensiilor private platite la pilonului II si III de pensii, se poate creea un al IV-lea sistem, respectiv pensia ocupationala, la care poate contribui cine vrea, atat angajat cat si angajator.

Politistii, magistratii si minerii, spre exemplu, ar puta contribui pe langa sistemul public de pensii la un sistem de pensii bazat pe ocupatii, iar banii in plus urmeaza a fi platiti atat de catre angajat, cat si de angajator", a precizat Mihai Seitan.

Marti a avut loc cea de-a doua runda de discutii a grupului interministerial pentru principiile care vor sta la baza Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Reprezentantii guvernului vor avea o intalnire in cursul acestei saptamani cu ministrul muncii, Marian Sarbu, pentru definitivarea principiilor acestei noi legi, iar vineri la ora 10.00 va avea loc o noua reuniune a grupului interministerial, principiile legii unice urmand sa fie prezentate miercuri guvernului.

#bugetari, #contributivitate, #lege, #pensii, #sarbu , #Lege pensii