Legea insolventei merge la promulgare

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 14:50
2342 citiri
Legea insolventei merge la promulgare

Curtea Constitutionala a motivat decizia din 21 mai prin care a constatat ca este constitutionala Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, urmand sa fie trimisa presedintelui pentru promulgare si publicata in Monitorul Oficial.

Curtea Constitutionala a decis, in 21 mai, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.

Sesizarea PNL viza 15 articole

In sesizarea PNL, care a vizat 15 articole, se arata ca legea incalca liberul acces la justitie si proprietatea, introduce o discriminare si poate afecta industria.

In final, decizia prin care s-a constatat constitutionalitatea a vizat atat cele 15 articole, cat si legea in ansamblul sau.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, marti, presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, sa ii trimita presedintelui Basescu decizia privind Legea insolventei, declarata constitutionala, pentru ca actul sa poata fi promulgat. Ponta arata ca netransmiterea catre presedintele Traian Basescu a deciziei privind Legea insolventei, procedura care sa permita promulgarea actului, genereaza neincasarea unor venituri.

Augustin Zegrean a raspuns atunci ca CC poate redacta motivarea deciziei pana la 20 iunie, respectiv in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii.

Presedintele Curtii Constitutionale arata in raspunsul la scrisoare premierului Victor Ponta ca in sedinta din 21 mai, plenul CC, cu unanimitate de voturi, a respins ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca mai multe prevederi din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si ale legii, in ansamblul sau, sunt constitutionale, in raport de criticile formulate.

Zegrean preciza ca, dupa redactare, decizia va fi comunicata presedintelui Romaniei si va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Potrivit Constitutiei, din momentul in care primeste legea pentru promulgare, seful statului are la dispozitie 20 de zile pentru a lua o decizie. Acesta o poate promulga, poate cere Parlamentului reexaminarea actului normativ sau poate ataca, la randul sau, actul normativ la Curtea Constitutionala.

#lege insolventa, #lege curtea constitutionala , #Lege insolventa