Pe cine trebuie sa sperie "lista rusinii", cu firmele care contesta licitatii pe banda rulanta?

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:46
2829 citiri
Pe cine trebuie sa sperie "lista rusinii", cu firmele care contesta licitatii pe banda rulanta?

"Lista rusinii", a firmelor care au facut un obicei in a contesta licitatiile publice, ar putea stopa practica anumitor companii de a obtine bani din retragerea contestatiei, a declarat avocatul Gabriel Biris.

Domeniul achizitiilor publice a intrat din nou in vizorul guvernului. Executivul vrea sa includa pe o lista publica firmele care au avut mai mult de 10 contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata.

"O astfel de masura este binevenita daca exista indicii ca anumite companii fac din contestatiile la achizitiile publice o practica. Trebuie verificate firmele care nu au active in spate si nu au foarte multi angajati. Nu ar strica sa fie verificate nu doar numele firmelor, ci si persoanele care sunt in spatele lor. Pe de alta parte, unele contestatii pot sa fie foarte indreptatite. Totusi, 10 contestatii respinse intr-un an este, deja, un prag foarte sus ca sa creeze probleme mari", a spus Biris.

Guvernul sustine ca astfel de firme hartuiesc autoritatea contractanta si avertizeza ca va publica "un tablou al rusinii" cu aceste firme specializate in contestarea licitatiilor, astfel incat "sa le treaca pofta" de a mai bloca procedurile de achizitii publice.

"Scopul unor astfel de companii este de a bloca atat castigatorii onesti, cat si autoritatile sa faca investitii. Orice masura gandita sa reduca astfel de practici trebuie salutata", a adaugat avocatul specializat in fiscalitate.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) va trebui sa publice, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, pe pagina proprie de Internet, numele firmelor care, in cursul anului precedent, au depus contestatii si le-au retras fara ca autoritatea contractanta sa adopte masuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate si firmele care au avut mai mult de zece contestatii respinse.

Statul va retine o cota din garantia de participare chiar daca firma renunta la contestatie. Garantia de participare va fi returnata integral doar daca respectiva contestatie este retrasa pentru ca autoritatea contractanta a remediat problemele reclamate. Cota din garantia de participare este calculata in functie de valoarea estimata a contractului.

#licitatii publice Romania, #legislatie licitatii publice, #licitatie publica contestatii , #Lege achizitii publice