Revizuirea Constitutiei. Presedintele definit ca sef al statului, cu mandat redus la 4 ani

Luni, 10 Iunie 2013, ora 13:50
1879 citiri
Revizuirea Constitutiei. Presedintele definit ca sef al statului, cu mandat redus la 4 ani

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, luni, o serie de amendamente care il vizeaza pe presedintele Romaniei, care va fi definit drept "sef al statului", mandatul acestuia se va reduce la patru ani, iar PNL si-a retras amendamentul care impunea interdictii fostilor presedinti.

Membrii Comisiei au adoptat doua amendamente propuse de PNL, primul introducand notiunea de "sef al statului" in cazul presedintelui Romaniei.

"Presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii", a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere.

Un alt amendament al PNL adoptat in Comisie prevede ca "mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului".

Totodata, PNL a retras amendamentul prin care se preciza ca "presedintele isi exercita functia cu neutralitate, fara partizanate politice sau de alta natura, iar dupa expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida in alegeri si nu mai poate ocupa functii de demnitate publica".

In plus, a fost adoptat un amendament care completeaza articolul 85 din Constitutie si prevede ca "Presedintele Romaniei nu poate refuza propunerea primului ministru de revocare sau numire a unui membru al Guvernului".

Totodata, membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL care introduce conditia audierii ministrilor in Parlament, inclusiv in cazul remanierilor.

Astfel, articolul 85, alineatul 2, care prevede ca, "in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului", ar urma sa devina: "In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, dupa audierea cadidatului in comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului".

De asemenea, a fost respins un amendament PSD prin care se sustinea abrogarea actualei prevederi constitutionale prin care presedintele poate lua parte la sedintele Guvernului si le poate prezida.

#revizuire constitutie, #mandat Presedinte Constitutie, #reducere mandat Presedinte, #sef stat Constitutie , #Constitutia