Revizuirea Constitutiei. Pragul pentru referendum, redus la 30%

Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:20
2268 citiri
Revizuirea Constitutiei. Pragul pentru referendum, redus la 30%
Sursa foto: Jurnalul.ro

Comisia de revizuire a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care referendumul national poate fi convocat si de 250.000 de cetateni cu drept de vot, initierea consultarii trebuie insa aprobata de Parlament, iar pentru a fi validata trebuie sa participe la vot minimum 30% din alegatori.

Astfel, un prim amendament al PSD modifica actualul articolul 90 din Constitutie, precizand: "Presedintele Romaniei sau de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei.

Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai".

Amendamentul a fost adoptat cu 16 voturi "pentru" si 6 voturi "impotriva".

De asemenea, un amendament complementar adoptat stipuleaza ca "cetatenii care initiaza organizarea referendumului trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative".

Mai mult, este introdusa in Constitutie conditia valabilitatii unui referendum in functie de prezenta la urne a cel putin o treime din alegatori.

"Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin o treime din numarul persoanelor inscrise in listele electorale", prevede un alt amendament al PSD adoptat cu 16 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".

In urma dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire, amendamentul initial al PSD a fost reformulat, astfel incat a fost redus numarul minim al persoanelor care trebuie sa se prezinte la urne pentru ca un referendum sa fie declarat valabil, de la o treime la 30 la suta.

"Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30 la suta din numarul persoanelor inscrise in listele electorale", este forma agreata in cele din urma de majoritatea membrilor comisiei.

#prag referendum Constitutie, #revizuire Constitutie referendum , #Constitutia