Presedintele Comisiei pentru drepturile omului propune inghetarea pensiilor

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 12:02
2499 citiri
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului propune inghetarea pensiilor

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR), a depus amendamente pe legile pe care Guvernul isi va angaja raspunderea, cel mai important vizand propunerea de inghetare a pensiilor pana la 31 decembrie 2011, in locul reducerii cu 15%, considerata neconstitutionala, potrivit NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri NewsIn, Frunda a amendat cele doua proiecte de lege asupra carora Guvernul isi angajeaza raspunderea luni, anume proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si, respectiv, proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

"Astfel, referitor la proiectul care vizeaza recalcularea pensiilor speciale, senatorul Gyorgy Frunda propune inghetarea pensiilor pana la 31 decembrie 2011, intrucat considera ca prin aceasta masura s-ar economisi mai mult decat daca s-ar adopta proiectul de lege propus de Guvern, fapt care ar genera numeroase actiuni in justitie solutionate in favoarea pensionarilor", se mentioneaza in comunicat.

In opinia initiatorului amendamentului, diminuarea pensiei, care reprezinta un drept "de proprietate", nu poate fi realizata nici macar in conditiile prevazute de articolul 53 din Constitutie referitor la restrangerea unor drepturi sau libertati.

"Mai mult decat atat, adoptarea unei asemenea reglementari s-ar traduce prin institutia nationalizarii sau cea a exproprierii, ceea ce nu este normal intr-un stat de drept si ar fi total neconstitutionala incalcandu-se principiul respectarii dreptului de proprietate, principiul dreptului castigat precum cel al neretroactivitatii legii", se mai explica in comunicatul de presa.

"Dimpotriva, alineatul 1 al articolului 44 din Constitutie garanteaza dreptul de proprietate, iar potrivit articolului 14 din Conventia pentru interzicerea discriminarii si articolului 1 din Protocolul 1 referitor la protectia proprietatii, Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Buchen versus Cehia, sustine faptul ca «notiunea de bun inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are valoare economica, astfel incat dreptul la pensie si, evident, dreptul la salariu sunt asimilate dreptului de proprietate».

Dupa cum se poate observa, atat Constitutia Romaniei cat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului garanteaza un drept de proprietate.

In cazul acestui proiect, pensia dupa cum reiese din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului este asimilata dreptului de proprietate", argumenteaza Frunda.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat invoca si situatia Letoniei, in cazul careia Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat in anul 2007 in cauza Akdeejeva versus Letonia si a obligat-o la despagubiri, stabilind ca a fost incalcat articolul 6 din Conventia drepturilor omului si articolul 1 din Protocolul 1, in cazul in care se procedeaza la recalcularea in minus a pensiei, dat fiind ca este vorba despre un drept castigat.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de austeritate luni, la ora 16:00, pe prima lege si la ora 17.00, pe cea de-a doua lege, iar PSD a anuntat ca va depune cate o motiune de cenzura impotriva fiecarei dintre ele. Parlamentarii pot depune amendamente pana vineri, la ora 20.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#austeritate, #guvern, #masuri, #pensii , #Constitutia