Curtea Constitutionala amana dezbaterile pe Legea Referendumului din cauza absentei judecatorilor

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 13:29
1887 citiri
Curtea Constitutionala amana dezbaterile pe Legea Referendumului din cauza absentei judecatorilor
Sursa foto: Antena3.ro

Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, dezbaterile privind sesizarea presedintelui Traian Basescu legata de Legea referendumului, pentru data de 14 noiembrie. Motivul amanarii a fost, potrivit presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de sedinta, intrucat de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

"Amanam dezbaterile pentru data de 14 noiembrie din imposibilitatea constituirii legale a completului. (...) Minim sase trebuia sa fie prezenti, numai ca este o decizie importanta si nu putem sa o luam, asa, in fuga calului, cu patru ... data trecuta, cand noi am dezbatut-o a fost ... doi dintre cei prezenti au avut o opinie separata. Se presupune ca ar fi fost, daca isi pastreaza votul, nu puteam sa votam oricum", a precizat Zegrean.

De la sedinta Curtii Constitutionale de miercuri au lipsit Iulia Motoc (aleasa recent de plenul APCE pentru postul de judecator la CEDO, judecator CC din 2010, cand a fost desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor), Petre Lazaroiu si Daniel Morar (propusi de Presedintie la Curtea Constitutionala).

Seful statului a trimis presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in 21 septembrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Ce reclama Basescu

Presedintele a aratat in sesizare ca legea este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor articolului 1, alineatul 3 din Constitutie, potrivit carora "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

De asemenea, in sesizarea de neconstitutionalitate se arata ca legea incalca prevederile articolului 2, alineatele 1 si 2 din Constitutie, prin care se stipuleaza ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum" si ca "niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu".

Traian Basescu sustine ca ar trebui ca legea sa prevada ca pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la suta plus unu.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30 la suta. Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, a modificat Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50 la 30 la suta, dar si introducerea conditiei unui vot de 25 la suta din alegatori pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat la randul sau Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta lege.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30 la suta pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.

Presedintele Curtii Constitutionale si judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea au formulat o opinie separata, la acel moment, in care au sustinut ca prevederi din lege duc la "infrangerea" suveranitatii si la alterarea legitimitatii deciziilor.

Cei trei judecatori argumentau ca definirea democratiei se face ca "guvernare de catre si pentru popor", ceea ce conduce la ideea ca guvernarea se face in numele unei majoritati.

#Lege referendum, #Curte Constitutionala Romania, #sesizare Basescu Legea referendumului , #Constitutia