Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cei 27 vor omagia la jubileu "modelul social european"

Cei 27 vor omagia la jubileu "modelul social european"

Elaborata in cel mai mare secret, chiar de catre cancelarul Angela Merkel in persoana, declaratia ce va fi citita de catre sefii de stat in acest weekend la summitul de la Berlin - dedicat marcarii celor cincizeci de ani de constructie europeana - nu cere Uniunii sa adopte Constitutia, dar face un apel la "mentinerea modelului social european". Textul, pe doua pagini, se vrea scurt si foarte politic. Finisat pana in ultimul minut, va fi facut duminica public la Berlin, cu ocazia ceremoniilor oficiale ale semicentenarului Tratatului de la Roma.

Pana acum, capitalele n-au primit decat paragrafele cheie, fara ca ele sa fi citit declaratia in ansamblu.

Indispensabil, potrivit unora, frizand paranoia, pentru altii, secretul absolut ce invaluie textul celebrarii a fost criticat. Seful diplomatiei belgiene Karel de Gucht a infierat provocarea unei "entorse metodei comunitare", in vreme ce Parlamentul european regreta, prin vocea presedintelui sau, absenta dezbaterii din jurul unui text atat de politic. Negociatorul ceh face plangere scrisa despre absenta negocierilor. "Metoda a fost aprobata de catre summitul european. Ea are meritul de a fi eficace", vine raspunsul de la Berlin.

Evitand capcanele unei negocieri in 27, Angela Merkel s-a concentrat asupra "fundamentalelor Europei", acquis-uri si provocari care o asteapta in secolul al XXI-lea, evitand redeschiderea subiectelor conflictive.

Tabu-ul Constitutiei

Franta, care avea mai multe "linii rosii", este multmita de rezultat. "Ce am putut vedea ne convine perfect", se spune la Paris. Foarte pe placul autoritatilor franceze, expresia "model social european", figureaza la loc potrivit si la singular, intr-un paragraf cheie consacrat valorilor Uniunii
, care escamoteaza, de altfel, orisice referire la crestinatate.

"Numai impreuna vom putea pastra in viitor modelul social european", indica textul. Formularea este destinata sa convina atat "noii" cat si "vechii" Europe. Sperietoare pentru Londra, euro nu figureaza, cum se temea Londra, ca una dintre marile reusite ale Europei, ci numai ca "unealta
eficace", plasata la nivel egal cu piata unica, pentru a face fata provocarilor mondializarii.

Cuvantul "extindere", repulsiv pentru Franta, a fost radiat din declaratie. Europa se felicita pentru a fi "depasit divizarile unui continent dezbinat" de razboaie, totalitarisme si nationalisme. Declaratia omite cuvantul "Constitutie", termen tabu dupa nu-ul francez si cel olandez din 2005. "Cadrul politic al Europei trebuie fara incetare innoit. Cincizeci de ani dupa semnarea Tratatului de la Roma, suntem de acord cu revizuirea din timp a fundamentelor Uniunii, in vederea alegerilor europene din 2009". Astfel, jaloanele reformei institutionale au fost puse, fara ca Berlinul sa ofere si cea mai mica indicatie cu referire la viitorul tratat.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 907 ori