Noul Cod de procedura civila va schimba, din 15 februarie, modul in care se tin procesele

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:45
6166 citiri
Noul Cod de procedura civila va schimba, din 15 februarie, modul in care se tin procesele

Codul de procedura civila da batai de cap guvernului. Initial trebuia sa intre in vigoare pe data de 1 februarie, apoi Executivul a decis in sedinta de guvern schimbarea termenului pentru 15 februarie. Care sunt modificarile codului care ridica atat de multe probleme autoritatilor?

Scopul modificarilor Codului de procedura civila este acela de a urgenta solutionarea unui caz, explica avocatul Cristian Dutescu pentru Business24.

Specialistul considera ca una dintre cele mai importante modificari este referitoare dezbaterea incrisurilor si probelor in camera de consiliu si nu in sedinta de plen, asa cum era pana acum.

"Una dintre cele mai importante modificari aduse noului Cod de procedura civila priveste faza scrisa, prealabila dezbaterii fondului. Nu vor mai avea loc dezbaterile in administrarea probelor. Toate acestea nu mai au loc in sedinta publica, ci in camera de consiliu unde vor fi prezente partile si judecatorul.

Se judeca in camera de consiliu, deci fiecare parte trebuie sa se duca in camera de consiliu cu partea adversa si sa administreze probe in fata judecatorului sau sa faca diverse cereri. Doar dezbaterile finale, pledoariile vor fi in sedinta publica", a explicat avocatul Cristian Dutescu.

Schimbarile din Codul Civil: cozile se muta din salile de judecata pe holuri

In plus, daca pana acum avocatii depuneau doar cererea de chemare in judecata si la urmatoarele termene organizau probatoriul si dovezile, incepand cu data de 15 februarie avocatii trebuie sa depuna toate probele, inscrisurile si chiar lista de martori odata cu cererea de intampinare.

"Pe de alta parte, cu privire la procedura, partea care introduce o cerere de chemare in judecata trebuie sa stie foarte bine ce cere si pe ce probe se intemeiaza", a spus Cristian Dutescu.

Avocatul subliniaza ca acest sistem ar putea genera o serie de probleme de logistica.

"Doar dezbaterile finale, pledoariile vor fi in sedinta publica. Asta o sa insemne cozi imense pe holuri, nu vor mai fi salile de judecata aglomerate ci holurile", a adaugat Dutescu.

Modificarile incluse in noul Cod de procedura civila vizeaza unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, iar amanarea aplicarii acestuia este pusa pe seama pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar pentru aceste modificari.

Practic, incepand cu data de 15 februarie, in cadrul curtilor de apel si tribunalelor vor putea fi solutionate si cauze privind societati, registrul comertului, insolventa sau concurenta neloiala. Daca pana in prezent aceste cauze nu erau judecata la nivelul acestor instante, incepand cu data de 15 februarie vor exista sectii sau complete de judecata specializate in asemenea dosare.

In plus, noul cod de procedura civila prevede noi atributii pentru grefierul de sedinta. El va trebui, printre altele, sa redacteze incheierile, sa redacteze borderourile sau sa intocmeasca citatiile.

Decizia de amanare a fost luata miercuri de catre membrii Executivului in cadrul unei sedinte de guvern, desi premierul Ponta declara marti intentia de a pastra termenul de 1 februarie, pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.

O solicitare de revizuire a Codului de procedura civila a fost facuta si de reprezentantii Fondului Monetar International. Seful delegatiei FMI in Romania a declarat ca legile in Romania trebuie aplicate astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii.

#legi Romania, #legislatie Romania, #legi Romania 2013, #schimbari cod procedura 2013, #modificari cod procedura civila , #Codul civil