Guvernul se balbaie: Noul Cod de procedura civila NU se aplica nici de la 1 februarie, nici din iulie

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:45
3103 citiri
Guvernul se balbaie: Noul Cod de procedura civila NU se aplica nici de la 1 februarie, nici din iulie

Executivul a decis amanarea aplicarii noului Cod de procedura civila pana la 15 februarie 2013. Noul Cod ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 februarie 2013. In cursul zilei, Guvernul anuntase ca legea va intra in vigoare la 1 iulie.

"Ordonanta de urgenta pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe: Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se mentioneaza in documentul publicat pe site-ul oficial al Guvernului.

Insa articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, este amanat pana la 1 iulie, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.

Schimbarea de pozitie a Guvernului cu privire la acest articol are legatura cu discutiile avute cu FMI, crede avocatul Codrut Avram.

"Putem sa explicam aceasta amanare ca survenind in urma discutiilor cu FMI in sensul ca pozitia Guvernului s-a modificat de doua ori in acest caz. Acum sase zile ministrul Justitiei spunea ca se va amana pana la 1 iulie, acum 2 zile spunea ca va intra in vigoare. Acum spune ca se amana", a declarat avocatul Codrut Avram pentru Business24.

Miza acestor presiuni o constituie legislatia privind comisioanele abuzive, crede avocatul.

"S-ar putea ca legislatia privind clauzele abuzive sa fie miza presiunilor. Aceasta este chestiunea vizata in mod direct. Prin amanarea aplicarii Codului de procedura civila si prevederile privind eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele unui comerciant se amana pentru 15 februarie", a precizat Codrut Avram.

Codul de procedura Civila, motiv de ezitari

Decizia de amanare a fost luata miercuri de catre membrii Executivului in cadrul unei sedinte de guvern, desi premierul Ponta declara marti intentia de a pastra termenul de 1 februarie, pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta", a declarat premierul Romaniei.

O solicitare de revizuire a Codului de procedura civila a fost facuta si de reprezentantii Fondului Monetar International. Seful delegatiei FMI in Romania a declarat ca legile in Romania trebuie aplicate astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii.

"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.

Erik de Vrijer face referire la legea 193/2000 care vizeaza clauzele abuzive din contractele de credit, lege care a permis clientilor sa dea in judecata bancile.

In noua varianta, daca o instanta da castig de cauza unui consumator si stabileste ca banca a inclus in contractul de credit o clauza abuziva, institutia bancara este obligata sa elimine clauza din toate contractele existente. Daca aceasta lege s-ar aplica, bancile in Romania ar putea inregistra pierderi de 600 de milioane de euro pe an, se arata intr-un raport publicat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

#amanare cod procedura civila, #cod procedura civila Romania, #cod civil aplicare 2013 , #Codul civil