Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila - interviu

Luni, 18 Februarie 2013, ora 07:05
5610 citiri
Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila - interviu

Noul Cod de Procedura Civila a fost creat pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri.

Principalul scop al acestor modificari a fost acela de a scurta procesele si de a da solutii mai predictibile, ceea ce inseamna un consum mai mic de resurse pentru companii si posibilitatea unei mai bune planificari a activitatii, a explicat Ion Dragne, managing partner Dragne&Asociatii si prodecanul Baroului Bucuresti.

Noul Cod de procedura civila ce a intrat vineri in vigoare prevede o serie de modificari care au ca scop desfasuraea mai rapida a procesului.

Avocatul Ion Dragne a explicat pentru Business24 care sunt cele mai mari schimbari in sistem aduse de Noul Cod de procedura civila si care este scopul acestora.

O importanta parte a activitatii se va desfasura in camera de consiliu, nu in sala de judecata

Potrivit avocatului, trecerea statutului de prima instanta de la judecatoriile de sector la tribunale urmareste ca majoritatea cauzelor sa poata ajunge sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Noul Cod de Procedura Civila confera competenta de prima instanta, in mod obisnuit, tribunalelor, spre deosebire de fostul sistem, in care aceasta competenta revenea judecatoriilor. Sub noua reglementare, acestea din urma vor pastra competente in materie de familie, vecinatate, administrarea cladirilor cu mai multe apartamente, cauzelor cu o valoare scazuta etc.

Finalitatea acestei schimbari nu a fost indepartarea justitiei de populatie, ci aceea ca majoritatea cauzelor sa poata ajunge sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, daca este cazul, realizandu-se astfel o aplicare unitara a legii la nivelul intregii tari", a precizat Ion Dragne.

Potrivit avocatului, o alta modificare de impact este aceea potrivit careia o parte importanta a activitatii de judecata va avea loc predominant in camera de consiliu, adica doar in prezenta partilor, nu in sedinta publica.

"Acesta este rezultatul constatarii ca administrarea probelor in sedinta publica prelungeste judecata intr-un mod nerezonabil. Modificarea procedurii de administrare a probelor a dus la amanarea intrarii in vigoare a noului Cod, intrucat ea trebuie corelata cu posibilitatile materiale si logistice de care dispun instantele", a precizat Dragne.

Judecatorul va stabili un calendar al procesului

In plus, pentru a grabi desfasurarea procesului, judecatorul va stabili un calendar, adica un desfasurator al procesului si va estima durata acestuia, putand sa o revizuiasca motivat.

"Cu alte cuvinte, partile vor putea sa anticipeze, cu o oarecare probabilitate, cat timp va dura cauza lor in fata unei instante, cu mentiunea ca exista termene legale pe care nici instanta nu le poate modifica, in principiu", a adaugat avocatul.

Potrivit acestuia, Noul Cod de Procedura Civila introduce schimbari importante in materia executarii silite, in sensul de a o face cat mai rapida, si asigura reglementarea sistematica, unitara, a unor proceduri speciale, cum ar fi cea a somatiei de plata.

Astfel, Codul integreaza ordonantele de urgenta care reglementau aceasta problema, devenind drept comun in materie de recuperare a creantelor certe, lichide si exigibile.

Efectele noului Cod de Procedura Civila: Scad preturile imobilelor executate silit

Printre efectele acestor modificari se numara o reducere a pretulului imobilelor executate silit cu pana la 70% din pretul de pornire a licitatiei. In plus, conducatorii auto cu datorii se pot trezi ca politistii le sechestreaza masinile in trafic.

O alta modificare interesanta este aceea a sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

"Scopul acestei proceduri este ca Inalta Curte sa emita o decizie prin care se da o rezolvare de principiu unei chestiuni de drept care este noua si asupra careia instanta suprema nu a mai statuat inainte si care nici nu face obiectul unui recurs in interesul legii. Decizia instantei supreme este obligatorie atat pentru instanta care a sesizat-o, de la momentul pronuntarii deciziei, dar si pentru toate instantele romane, de la data publicarii in Monitorul Oficial", a spus Ion Dragne.

Codul de procedura civila da batai de cap guvernului. Initial trebuia sa intre in vigoare pe data de 1 februarie, apoi Executivul a decis in sedinta de guvern schimbarea termenului pentru 15 februarie.

#Dragne Cod procedura civila, #Dragne modificari Cod procedura, #Ion Dragne interviu , #Codul civil