Noile conditii de acordare a venitului minim garantat, aprobate de deputati

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:09
3405 citiri
Noile conditii de acordare a venitului minim garantat, aprobate de deputati

Camera Deputatilor a adoptat, luni, cu 171 voturi pentru, 54 contra si doua abtineri , modificarea Legii 416 din 2001 astfel incat conditiile de acordare a venitului minim garantat au devenit mai rigide, agentiile de ocupare a fortei de munca urmand sa verifice respectarea prevederilor legale, informeaza NewsIn.

Modificarea este o initiativa a Guvernului, ministrul Muncii Ioan-Nelu Botis sustinand ca este nevoie ca banii acordati ca venit minim garantat sa ajunga la persoanele care au intr-adevar nevoie de acesta.

"Prin propunerile facute, vrem sa gasim o cale de a acorda just acesti bani celor care au nevoie. Decizia ramane la nivel local ca parte de intocmire a dosarului la primarie si ramane ideea de a verifica, constata si intocmi dosarele elegibile pentru ajutorul social la primarii. Vom urmari in ce mod aceste persoane participa direct la dezvoltarea lucrarilor in folosul comunitatii.

Pana acum, lucrarile erau necontrolate si nu se stia unde se efectueaza cele 72 de ore", a spus ministrul Botis in plenul Camerei, in cadrul dezbaterilor generale care au avut loc saptamana trecuta.

Consiliile locale vor trebui sa aprobe un plan anual de lucrari pentru anul ce va urma la care sa fie folositi cei care trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii pentru a beneficia de venitul minim garantat, iar agentiile judetene de ocupare a fortei de munca urmeaza sa verifice respectarea acestui plan precum si a conditiilor legale de acordare a venitului minim garantat.

Ministerul Muncii intentioneaza sa implementeze un sistem informatic care prin care dosarele privind venitul minim garantat sa fie evaluate prin soft, iar decizia sa fie luata obiectiv.

Liberalul Victor Paul Dobre a anuntat ca grupul PNL nu sustine legea intrucat centralizeaza decizia in aceasta chestiune, iar acordarea ajutoarelor sociale va fi controlata politic prin intermediul agentiilor de ocupare a fortei de munca si vulnerabilizeaza pozitia primarilor in raport cu administratia centrala.

"Primarii vor face doar anchetele sociale pentru care vor raspunde contraventional si penal, dar plata o va decide agentia judeteana de prestari sociale datorita necesitatii ca plata catre comune sa se faca din considerente politice. (...) Vom face mai multe hartii, vom controla politic plata ajutoarelor sociale, in special in mediul rural si vom putea acuza primarii cu mai putina intelegere pentru unii si mai multa pentru altii", a obiectat presdintele comisiei de munca a Camerei Deputatilor.

In schimb, liderul de grup al PDL, Mircea Toader, a argumentat ca tocmai schimbarea procedurilor va determina inlaturarea criteriului politic.

"Sustinem proiectul si stim ce se intampla cu ajutorul social in campania electorala: este atributul de vot al primarului, de la toate partidele. Foarte multi primari de comune folosesc Legea 416 ca un mijloc electoral. Noi am vrut sa facem un lucru corect", a spus pedelistul.

Asertiunea sa a provocat replica ironica a omologului lui Toader de la grupul PSD, Mircea Dusa.

"Primarii au culori politice diferite, directorii de la agentii au o singura culoare: portocalie", a spus Dusa anuntand ca nici partidul sau nu agreeaza proiectul.

Actul normativ care modifica Legea privind venitul minim garantat, aprobat pe 25 august in Guvern, prevede sanctionarea primarilor care avizeaza abuziv dosarele pentru acordarea acestui tip de ajutor social, dar si a persoanelor care raporteaza date false pentru a beneficia de prevederile legii.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege include masuri suplimentare de sanctionare a solicitantilor de ajutor social care declara informatii neadevarate privind situatia lor materiala, urmand ca, dupa anchete sociale, sa fie obligati sa restituie sumele incasate in mod abuziv.

Sanctionati vor fi si primarii sau secretarii primariilor in cazul in care acestia au acceptat o declaratie sau o ancheta sociala fara acoperire.

Astfel, prin modificarile propuse la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, sunt instituite amenzi de 500-1.000 de lei pentru primarii care avizeaza in mod abuziv deciziile de acordare a venitului minim garantat pentru persoane care nu indeplinesc conditiile de primire a acestui ajutor.

De asemenea, actul normativ mentine obligativitatea prestarii orelor de lucru in folosul comunitatii pentru beneficiarii acestui ajutor social.

O alta prevedere a actului normativ adoptat de Guvern se refera la asigurarea accesului la serviciile de sanatate, prin preluarea implicita a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social.

Ministrul Muncii a precizat ca noile prevederi ale legii privind venitul minim garantat au fost adoptate de Guvern in conditiile in care 25% dintre cele aproape jumatate de dosare ale beneficiarilor acestui ajutor social, verificate pana acum, nu indeplineau conditiile legale, respectiv conditiile de venit, de solicitare a unui loc de munca sau in ceea ce priveste munca prestata in folosul comunitatii.

Procesul de verificare va continua pana la sfarsitul anului, a precizat ministrul Muncii de la aceea vreme, Mihail Seitan.

Aplicarea noilor reglementari privind acordarea venitului minim garantat va conduce la economii de aproximativ 200 de milioane de lei in acest an, in conditiile in care au fost alocate in acest sens 740 de milioane de lei.

Bugetul alocat platii venitului minim garantat in 2011 va fi de aproximativ 629 de milioane de lei, cu circa 15% mai putin decat cea alocata in acest an, in conditiile in care si numarul beneficiarilor va scadea la aproximativ 290.000 de familii si persoane singure, fata de 340.000 cate sunt in prezent. 

#conditii acordare, #contributii, #munca, #venit minim , #Camera deputatilor