Deputatii au adoptat legea care reglementeaza activitatea zilierilor

Marti, 29 Martie 2011, ora 15:30
1563 citiri
Deputatii au adoptat legea care reglementeaza activitatea zilierilor

Deputatii au adoptat, marti, proiectul de lege care reglementeaza activitatea zilierilor, stabilind impozitarea cu 16% a remuneratiei brute a acestora, dar si ca remuneratia sa fie minim 2 lei/ora si maxim 10 lei/ ora, transmite NewsIn.

Proiectul a fost adoptat cu 158 voturi favorabile, 128 impotriva ?i doua abtineri. Camera este decizionala privind acest proiect.

In cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Ioan Cindrea a acuzat ca proiectul genereaza efecte negative necontrolabile pe piata muncii ?i a cerut retrimiterea acestuia la comisia de munca, anuntand ?i ca PSD nu sustine acest act normativ.

In plus, social-democratul a criticat faptul ca propunerea legislativa nu prevede asigurari pentru zilieri ?i nici echipamente de protectie pentru ace?tia.

"Cui foloseste acest proiect de lege? Statului, fiindca doreste sa-si incaseze impozitul de 16%. Nu foloseste sezonierilor", a spus deputatul PSD.

Si viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu s-a pronuntat in favoarea retrimiterii la comisie a proiectului, apreciind ca textul contine multe incoerente care trebuie clarificate. "E nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel", a spus liberalul.

Pe de alta parte, deputatul PDL Claudia Boghicevici a sustinut ca initiativa asigura protectie zilierilor.

"Proiectul de lege este foarte bun. Semnalele pe care noi le-am primit din tara sunt bune. Proiectul asigura protectie zilierilor din Romania", a opinat democrat-liberala. Potrivit acesteia, activitatea de zilier poate fi de 90 de zile pe an, iar cei care primesc o remuneratie cuprinsa intre 2 si 10 lei pe ora, pot beneficia optional si de asigurari de sanatate. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a precizat ca grupul UDMR nu sustine retrimiterea la comisie intrucat activitatea de zilier trebuie reglementata, in conditiile in care a scapat de sub control.

Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsa la vot, iar social-democratii au continuat criticile la adresa proiectului de lege.

"Chiar vreti sa ne intoarcem cu secole in urma? Aceste proiecte de legi nu fac decat sa aduca iobagii pe mosiile celor mari", a acuzat deputatul PSD Aura Vasile. ?i social-democratul Adrian Solomon a acuzat puterea ca prin acest proiect legalizeaza munca la negru. "Cu 2 lei pe ora, salariul este de 350 de lei pe luna. (…) Ii condamnam la mizerie pe oamenii astia. Angajatorul va merge pe aceasta limita de jos", a spus ?i deputatul PSD, Matei Bratianu.

#activitatea zilierilor, #camera deputatilor, #lege , #Camera deputatilor