ANPC insista ca OUG 50 sa fie aplicata si la creditele vechi

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 13:57
1286 citiri
ANPC insista ca OUG 50 sa fie aplicata si la creditele vechi

Reprezentantii ANPC au sustinut in fata delegatiei FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu va distorsiona relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara, informeaza Mediafax.

"Inca de acum doua saptamani, am facut o solicitare catre guvernatorul BNR (Mugur Isarescu - n.r.) sa avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea OUG 50. (...) Vrem sa vedem care a fost impactul de la momentul intrarii in vigoare in urma cu trei luni si ce se estimeaza. Am inteles ca si Jeffrey Franks a avut o solicitare similara", a declarat, marti, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, dupa intalnirea cu misiunea comuna de evaluare FMI-CE-Banca Mondiala.

La fel ca si seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discutia ca fiind una "fructuoasa", cu un "intens schimb de pareri", insa celelalte declaratii ale celor doi oficiali arata clar pozitii divergente.

Presedintele ANPC a aratat ca le-a explicat reprezentantilor organizatiilor internationale ca in Romania exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara, in anumite situatii cu conditii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu bancile, iar in spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizari de la clienti.

Oficialul ANPC a aratat ca va mai avea o discutie cu premierul Emil Boc pe marginea observatiilor facute de FMI si CE, dar ca institutia sustine aplicarea OUG 50 si la creditele in derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de catre grupul parlamentar PDL.

Potrivit lui Cerbulescu, ANPC a elaborat 20 de amendamente care au fost insusite de reprezentantii din Comisia Buget Finante Banci de la Camera Deputatilor.

Unul dintre acestea defineste modul in care ANPC poate sa restrictioneze activitatea unei banci, dar numai pe segmentul creditarii populatiei.

Vezi toate articolele pe tema OUG 50

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#50, #anpc, #credite, #fmi, #oug , #Camera deputatilor