Romanii prefera sa investeasca in case

Luni, 23 Mai 2005, ora 00:15
995 citiri

Aceasta modalitate de plasare a economiilor castiga din ce in ce mai mult teren. Pe langa pastrarea economiilor sub forma de depozite bancare, o noua forma de investitii ia amploare tot mai mare in ultima perioada in Romania: construirea si achizitionarea de case si apartamente. Acest fapt se datoreaza, in principal, cresterii pe care a inregistrat-o piata imobiliara in ultimii ani, si cu precadere incepand din 2004.

In acelasi timp, perceptia populatiei este ca pretul apartamentelor si caselor va continua sa creasca, mai ales inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fapt care face ca aceste oportunitati de a investi sa fie in continuare in topul preferintelor. A"Majoritatea celor interesati sa investeasca in domeniul rezidential prefera sa achizitioneze apartamente, deoarece sunt mai accesibile. Vilele si casele se construiesc in zone aflate in curs de dezvoltare, iar cererea va creste foarte mult in momentul in care aceste zone se vor dezvolta completA", spune Razvan Iorgu, corporate manager in cadrul departamentului de vanzari al companiei de consultanta imobiliara Eurisko. O data cu cresterea pe care o cunoaste sectorul imobiliar, a scazut riscul de a investi in acest domeniu. A"Practic, este foarte greu sa pierzi daca investesti in construirea sau in achizitionarea unei case, intrucat piata devine din ce in ce mai stabila, iar rata de amortizare este foarte bunaA", apreciaza Iorgu. Faptul ca sectorul rezidential se afla pe un trend ascendent o arata si numarul locuintelor finalizate, care a crescut de la an la an.

Cele mai multe locuinte s-au construit anul trecut in judetele Suceava (1.961 locuinte), Ilfov (1.793 locuinte) si municipiul Bucuresti (1.725 locuinte). A"Desi se construiesc circa 30.000 de locuinte pe an, probabil ca ar trebui sa se construiasca peste 80.000 de locuinte pentru a se putea rezolva cererea existenta pe piata, insa problema majora este finantarea proiectelorA", arata analistul imobiliar Radu Zilisteanu. O problema care se pare ca persista, inca, pe piata apartamentelor este blocajul generat de preturile mari. Conform datelor furnizate de Zilisteanu, oferta satisface in prezent doar 20% din cerere, iar aceasta este una dintre cauzele care au generat cresterea preturilor. Apetitul investitional in domeniul dezvoltarilor rezidentiale se margineste deocamdata la initiative individuale de mici si medii dimensiuni si nu la initiative corporatiste la scara mare. A"Solutia pentru piata romaneasca este constructia de blocuri noi care sa satisfaca nevoia de locuinte a clasei mediiA", precizeaza Zilisteanu. In orice investitie rezidentiala, cele mai importante aspecte care trebuie urmarite sunt locatia si calitatea constructiei. A"Aceste doua puncte devin hotaratoare in momentul revanzarii sau inchirierii locuinteiA", mai spune Razvan Iorgu.

Locuinte finalizate in perioada 2001-2004

Numarul locuintelor finalizate a crescut in fiecare an, ca urmare a investitiilor realizate in domeniul rezidential, in special din fonduri private, care reprezinta 83,1% din total.

Capital

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...