Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Managementul riscului prinde teren in mediul de afaceri romanesc

Managementul riscului prinde teren in mediul de afaceri romanesc
Managerii romanei si Consiliile Directoare ale companiilor romanesti se arata din ce in ce mai mult interesati de managementul riscului la nivel global, informeaza un studiu realizat de compania de consultanta Deloitte & Touche USA LLP.

Studiul Deloitte mai arata ca, pe masura ce tot mai multe Consilii Directoare isi asuma responsabilitatea supravegherii management-ului riscului, este necesara o crestere a interesului fata de factorii de risc mai putin traditionali.

Desi Directorii companiilor de servicii financiare au catalogat metodele de management al riscului ca fiind extrem de eficiente, atunci cand au facut referire la piata, la riscul de credit si lichiditate (70% - 80%), subiectii au recunoscut ca nu au dezvoltat procese si sisteme de gestionare eficienta a factorilor de risc mai putin traditionali.

Doar 47% dintre acestia considera ca institutia pe care o conduc este foarte eficienta atunci cand se face referire la gestionarea riscurilor asociate continuitatii afacerii/securitatii TI (Tehnologiei Informatiei), 43% cand este vorba de gestionarea riscului operational si riscului vanzatorului si 35% in cazul riscului geopolitic.

Directorii participanti la studiu au aratat ca, in prezent, 70% din Consiliile Directoare au responsabilitatea gestionarii riscului, inregistrand o crestere de 11% fata de anul 2004, respectiv 13% fata de anul 2002. Numarul institutiilor in care exista functia de Director de Risc a atins noi cote, 84% din reprezentantii companiilor au declarat ca au un Director de Risc, fata de 81% cat arata studiul din 2004. 8% din institutiille participante la studiu intentioneaza sa infiinteze o astfel de functie.

Managementul riscului, esential pentru finantisti

"Eficienta management-ului de risc este esentiala in cadrul institutiilor financiare", este de parere Edward Hida, partner in cadrul Deloitte & Touche LLP.

"Asteptarile companiilor de servicii financiare in acest domeniu, continua sa creasca, printr-o gama extinsa de componente care cuprinde organisme de reglementare, agentii de rating, investitori si legislatori. Desi in materie de management al riscului s-a inregistrat un progres considerabil, mai sunt foarte multe lucruri de realizat pentru a ajunge la o abordare cuprinzatoare. Aceasta abordare ar trebui sa identifice, sa evalueze si sa gestioneze eficient intreaga gama de factori de risc cu care se confrunta firmele de servicii financiare."

Studiul "Eficientizarea metodelor de management al riscului" s-a concentrat pe factorii importanti de risc cu care se confrunta firmele de servicii financiare in prezent. Participantii la studiu au fost Directori de Risc sau omologi ai acestora din 130 de institutii din intreaga lume. Principalele firme participante au fost institutiile comerciale si financiare, precum si bancile de retail; valoarea totala a activelor companiilor participante la studiu atingand aproximativ 21 trilioane de dolari.

Doar 35% dintre Directori au declarat ca institutiile pe care le conduc au implementat deja programe de management al riscului, in timp ce, o treime (32%) sunt pe punctul de a implementa aceste programe.

Companiile care au implementat programe de management al riscului au raportat castiguri considerabile - aproximativ trei sferturi dintre Directorii companiilor cu initiative de management al riscului, au declarat ca valoarea totala a acestor programe a depasit costurile. Aceasta valoare este mai ales calitativa, se mai precizeaza in studiu.

Mai mult de doua treimi dintre directori au raportat o cresteri a cheltuielilor legate de management-ul riscului realizate in ultimii doi ani.

BloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1417 ori