Legile puterii: Cum sa transformi slabiciunile celorlalti in avantajul tau

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:41
5679 citiri
Legile puterii: Cum sa transformi slabiciunile celorlalti in avantajul tau

Lumea abunda in sfaturi despre cum sa devii mai bun, mai performant sau cum sa conduci fara cusur o afacere. Insa, putini specialisti ne invata cum sa transformam slabiciunile celorlalti in avantajul nostru.

Una dintre cartile interesante, din punct de vedere al modalitatilor prin care poti sa reusesti in viata si cariera, este cea a americanului Robert Greene - "Cele 48 de legi ale puterii". Businessinsider a alcatuit un top al celor mai importante sfaturi ce se regasesc in aceasta carte. Ele se bazeaza pe evidente istorice, insa Greene explica si psihologia din spatele sfaturilor sale.

Nu-ti pune superiorul in umbra

Trebuie sa-i faci mereu pe sefi sa se simta superiori. In incercarea de a le fi pe plac sau de a-i impresiona, nu trebuie sa mergi prea departe cu talentul tau, pentru ca s-ar putea sa obtii contrariul - adica sa inspiri frica si neincredere.

Incearca sa-i faci pe sefii tai sa para mai sclipitori decat sunt in realitate si vei accede la "inaltimile" puterii.

Nu te baza prea mult pe prieteni, ci invata cum sa te folosesti de dusmani

Fii foarte atent la prieteni, pentru ca te vor trada mai repede decat iti poti inchipui, si vor deveni foarte repede niste tirani rasfatati. Incearca sa angajezi un dusman, iar acesta va deveni mai loial decat un prieten, pentru ca are multe de demonstrat.

De fapt, ar trebui sa te temi mai mult de prieteni decat de dusmani, iar daca nu ai, ar trebui sa-ti gasesti.

Spune mereu mai putin decat este necesar

Cand incerci sa impresionezi oamenii prin cuvinte, cu cat spui mai mult, cu atat devii mai comun si pierzi controlul. Chiar daca spui ceva banal, trebuie s-o faci mai vag, pe durata nedeterminata, ca si cum timpul s-ar fi oprit in loc pentru tine.

Oamenii puternici impresioneaza si intimideaza daca spun cat mai putin, in schimb daca iti "turuie" gura, ai toate sansele sa debitezi numai prostii.

Reputatia este mai importanta decat crezi

Reputatia este o adevarata piatra de hotar prin intermediul careia poti intimida si castiga. Daca-ti lipseste, atunci esti vulnerabil si vei fi atacat din toate partile.

Trebuie sa faci in asa fel incat reputatia ta sa fie intangibila. Fii atent la orice miscare venita din partea dusmanilor si incearca s-o contracarezi de fiecare data. Intre timp, invata sa creezi brese in reputatia dusmanilor, apoi lasa opinia publica sa faca restul.

Incearca sa castigi cu ajutorul actiunilor, nu al argumentelor

Fiecare victorie pe care ai repurtat-o cu ajutorul argumentului este una care implica un enorm consum de energie.

Resentimentele rezista mai multe decat orice schimbare de opinie. Este mult mai bine sa convingi pe cineva de actiunile tale fara a spune vreun cuvant. Demonstreaza, nu explica!

Invata sa-i faci pe oameni sa depinda de tine

Pentru a putea sa-ti mentii independenta trebuie sa te faci mereu indispensabil. Fa in asa fel incat oamenii sa depinda de tine pentru fericirea si prosperitatea lor, si atunci nu ai de ce sa te mai temi.

Nu-i invata prea multe, pentru ca atunci s-ar putea descurca si fara ajutorul tau.

Pozeaza in prieten, actioneaza ca un spion

Sa-ti cunosti rivalul este un lucru esential. Foloseste "cartile" care sa-ti furnizeze informatii valoroase despre competitori.

Sau, poti sa fii tu spionul. Pune intrebari indirecte, pentru a descoperi intentiile oamenilor si partile lor vulnerabile.

Cultiva un aer imprevizibil

Omul este un animal social care cauta cu disperare familiaritati la actiunile celorlalti. Predictibilitatea ta le poate oferi lor un avantaj in ceea ce priveste controlul situatiei.

Daca, insa, ai un comportament imprevizibil, atunci oamenii vor incerca sa gaseasca o coerenta a actiunilor tale. Daca duci incoerenta la extreme, atunci aceasta strategie poate intimida si chiar teroriza.

Nu te izola pentru ca este periculos

Lumea este un loc periculos, iar dusmanii misuna peste tot, asa ca s-ar putea ca o fortareata unde sa te ascunzi sa ti se para un loc sigur. Insa, izolarea te face mai vulnerabil decat crezi, pentru ca nu mai ai acces la informatie, devii suspicios, deci o sa fii tinta sigura.

Este mai bine sa te plimbi printre oameni, sa-ti faci aliati, sa te pierzi in multime. Astfel, beneficiezi de un scut de protectie din partea multimii de oameni.

Nu incerca sa pari perfect

Atunci cand esti mai bine vazut decat restul lumii ar trebui sa ai motive de temere, insa si mai periculos este atunci cand oamenii te percep drept o persoana fara greseli sau slabiciuni.

Este o miscare inteligenta sa-ti mai arati, din cand in cand, defectele, sa recunosti ca ai vicii inofensive, pentru a evita invidia celorlalti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#sfaturi practice, #succes profesional sacrificii, #decizii proaste, #sfaturi manageri, #cartea Legile puterii , #Stiri Leadership