Factori de stres pentru angajatii tai. Coaching, la inceput de 2014

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 00:00
3778 citiri
Factori de stres pentru angajatii tai. Coaching, la inceput de 2014
Dragos Nicolaescu, mentor vocational

Odata cu terminarea vacantei de Craciun si cu reinceperea activitatii in noul an, iuresul cotidian de la job incepe sa-si faca din nou simtita prezenta, cu atat mai mult cu cat, in multe cazuri, Sarbatorile de Iarna au insemnat pregatiri, petreceri si alte activitati de socializare si mai putin odihna.

In aceste conditii, stresul de la locul de munca va fi resimtit cu atat mai acut, iar abilitatile tale de manager devin cruciale.

Dragos Nicolaescu, mentor vocational, a prezentat, pentru Business24, cele mai intalnite surse de stres la locul de munca. Simpla constientizare a acestor factori te-ar putea ajuta sa ai un an nou mai bun decat cel care a trecut, in firma.

Cea mai des intalnita sursa de stres priveste stabilitatea locului de munca

Tinand cont ca riscul pierderii jobului reprezinta cea mai frecventa sursa de stres pentru angajati, este important pentru acestia sa-si dezvolte surse de venit paralele sau pasive pentru a-si reduce anxietatea, spune specialistul. Insa cel mai important este ca ei sa inteleaga cat de valorosi sunt pentru proiectul in care s-au implicat si cat de mult conteaza calitatea muncii lor.

"Cu cat esti mai competent in postul tau si mai compatibil cu alte posturi, cu atat vei fi mai putin afectat de o eventuala restructurare", remarca mentorul vocational. Daca angajatii simt aprecierea ta, factorul de stres dispare, iar eficienta lor creste.

Relatia cu managerii, locul doi in topul factorilor de stres

Interactiunea cu superiorii este, de asemenea, una din cele mai importante surse de stres. In acest caz ii poti incuraja sa isi sustina argumentele cu calm si sa-si dezvolte capacitatea de a comunica asertiv, ferm si respectuos.

Reaminteste-le insa ca o relatie de lucru constructiva are la baza o treaba bine facuta si terminata la timp, iar fiecare sef isi doreste ca subalternul sau "sa fie profesionistul caruia o data ce i s-a incredintat o sarcina, seful poate sa uite de ea", si atrage-le atentia sa iti arate oridecate ori obtin rezultate bune, spune Dragos Nicolaescu.

Pana la urma rezultatele sunt cele mai bune argumente.

Citeste mai mult aici despre rolul stresului in viata fiecaruia din noi si cum putem sa-l abordam in viata personala.

Relatia cu colegii, un alt factor de stres

Calitatea relatiilor la locul de munca poate fi atat un factor de stres, cat si un factor de motivare. Astfel, incurajeaza relatiile prietenoase, respectuoase si corecte, dar asigura-te ca se contureaza si o doza de realism.

"In cel mai norocos caz s-ar putea sa descopere unul-doi prieteni printre colegi, dar nu mai mult, iar restul nevoilor trebuie satisfacute de familie si prietenii personali". Alte proiectii nocive i-ar putea costa, pe termen lung, avertizeaza mentorul vocational.

Specialistul sustine metoda "ajutorului reciproc", dar ii incurajeaza pe oameni sa se concentreze pe propria dezvoltare.

"Faceti-va treaba bine si la timp si dati o mana de ajutor unui coleg oricand va ramane un pic de timp liber. Nu pierdeti timpul la serviciu, investiti-l in dezvoltarea proprie si relatiile dumneavoastre profesionale", ii sfatuieste acesta.

Ar putea fi in interesul tau sa ii incurajezi si tu in acest sens.

Rolul culturii companiei

Un manager bun este si un model pentru angajati prin modul in care isi respecta valorile profesionale declarate si cultura organizationala a companiei. Demonstrand congruenta si autenticitate in propria sa activitate, liderul isi poate stimula si echipa in acest sens.

Ajuta-ti insa angajatii sa inteleaga si faptul ca depinde si de ei sa-si identifice propriile valori profesionale si sa le respecte, indiferent de comportamentul si atitudinea altor colegi, iar treptat isi vor construi alaturi un grup care sa impartaseasca aceste valori, arata mentorul vocational.

Lipsa de pasiune la locul de munca

Observa-i pe cei care stagneaza si ajuta-i sa-si regaseasca pasiunea si sa si-o cultive sistematic. E vital ca angajatii sa se incarce pozitiv si in afara serviciului pentru a da ce este mai bun la locul de munca.

In plus, fii realist si accepta faptul ca fiecare angajat are datoria sa-si gaseasca vocatia. In acest fel, pe termen lung, poti si tu sa construiesti o echipa care si-a gasit un sens propriu in activitatea profesionala si sa lupte pentru cele mai bune rezultate.

Dragos Nicolaescu este mentor vocational, business angel si learning designer. El isi foloseste cei peste 20 de ani de experienta de business, management si psihologie pentru a-i ajuta sa identifice metodele cele mai eficiente de a trai din ceea ce ii pasioneaza cu adevarat si de a-si valida ideile de afaceri. Dragos se concentreaza pe a-i ajuta pe oameni sa isi gaseasca pasiunea reala si sa traiasca fericiti din ea si antreprenorii sa dezvolte afaceri sustenabile, de succes, cu riscuri si costuri minime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#stres job, #stres loc de munca, #manageri stres angajati, #coaching stres, #Dragos Nicolaescu mentor vocational, #stres 2014 , #Stiri Leadership