Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coruptia din ANSV ar putea crea Romaniei dificultati de integrare

Coruptia din ANSV ar putea crea Romaniei dificultati de integrare

Procesul de identificare si inregistrare a animalelor intarzie foarte mult din cauza ilegalitatilor din contractul incheiat intre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si firma IQ Management. Razvan Taru, presedintele ANSVSA, sustine ca au fost audiate in acest caz 17 persoane, desi intr-o prima faza au fost puse sub acuzare cinci persoane. Printre cei asupra carora planeaza vinovatia se afla fostul presedinte al autoritatii, Liviu Harbuz, fostul secretar general, Gabriel Dragan, si fostul director general, Ion Sorin Mitrea, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu si deturnare de fonduri. "A aparut un dosar penal in luna aprilie privind urmarirea fostei conduceri, a tuturor directorilor si sefilor de servicii", a spus Taru.

Contractul pentru inregistrarea ovinelor, caprinelor si porcinelor atribuit ilegal firmei IQM a fost suspendat printr-o decizie a Curtii de Apel in luna septembrie a anului trecut, in urma unei contestatii depuse de o firma concurenta, Daploma-Romsys.

In ciuda suspendarii contractului, conducerea ANSVSA a avizat efectuarea unor plati catre IQM in luna decembrie, valoarea lor fiind de aproape 200 miliarde de lei. Taru a precizat ca, in cazul in care ar fi fost facute platile integral, statul ar fi fost prejudiciat cu 24,6 milioane de euro. Conform unei note a Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii, medicii veterinari concesionari ar fi efectuat operatiunea de cotraliere a animalelor contra sumei de 0,25 euro/animal, insa ANSVSA urma sa plateasca firmei IQM 0,55 euro.

Ar putea fi activata clauza de salvgardare

Tot acest scandal are implicatii foarte grave, cea mai mare problema fiind dificultatea incadrarii in termenul negociat cu Uniunea Europeana a procesului de identificare. In plus, medicii veterinari concesionari muncesc fara a fi platiti, chiar daca se ocupa doar de bovine, in cazul carora exista un program PHARE separat de cel al animalelor mici pentru care a fost incheiat contract cu IQM.

"Cele doua contracte au fost mixate si medicii veterinari au semnat si pentru bovine, si pentru animalele mici", a explicat presedintele ANSVSA. Acesta sustine ca va incerca sa deblocheze platile catre medicii veterinari. Taru a mai spus ca intarzierea procesului are consecinte foarte grave, insa nu a precizat clar care sunt acestea. In orice caz, Comisia Europeana a atras atentia asupra acestor ramaneri in urma si a atentionat autoritatile statului ca, in cazul nerezolvarii problemelor, poate fi activata clauza de salvgardare.

Identificarea animalelor trebuie finalizata pana in 2006

Pana acum doar 32% din totalul animalelor, adica vreo sase milioane de capete, au fost identificate, sustine Taru. Acesta afirma ca autoritatea se va gandi si la o solutie alternativa in cazul in care nu va fi deblocat procesul, adica "sa se mearga pe o formularistica de hartie". Aceasta ar insemna ca animalele sa nu mai fie crotaliate, ci pur si simplu sa fie inregistrate intr-o lista.

Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1251 ori