7 semne ca ai stofa de intreprinzator

Marti, 24 August 2004, ora 10:11
1437 citiri

Nu exista o modalitate sigura de a iti da seama daca esti omul potrivit. Cu toate acestea exista trasaturi comune celor care au renuntat la programul obisnuit de lucru, pentru a fi proprii lor sefi.Nu este nevoie sa te incadrezi la toate categoriile de mai jos pentru a fi un bun afacerist, desi nu ar strica. Simti ca te-ai impotmolit la slujba? Citeste mai departe pentru a vedea daca a venit momentul sa iti incerci norocul intr-o afacere a ta!

1. Ai ajuns la capatul drumului - sau mai rau - nu ai ajuns de fapt, nicaieri

Uneori motivatia pentru a incepe o noua viata vine in momentul in care ai urcat in varf , te uiti in jos si te intrebi :"Ei bine, acum ce mai urmeaza?". Orice succes imediat te poate umple de bucurie, dar "pensionarea" timpurie dupa ce ai "dat de aur" poate transforma oameni energici, dinamici, in niste legume ofilite.

Pe de alta parte, motivatia poate interveni atunci cand te afli blocat la mijloc, mai degraba decat in varf. Teama de plafonare poate fi un stimulent foarte puternic, mai ales daca ai in cap o idee care iti poate schimba radical viata.

2. Provii dintr-o comunitate de oameni care nu au muncit niciodata pentru altii

Cei care lucreaza pe cont propriu se trag deseori din parinti care au urmat acelasi model toata viata. Este mai usor teoretic sa iti gasesti o slujba in cadrul unei companii, decat sa pui tu bazele uneia noi, dar satisfactiile nu pot fi comparate.

3. Esti un angajat mediocru

Nu trebuie sa menajezi aceasta problema. Cei care detin o afacere au un adevarat "palmares" de concedieri sau demisii. Nu conteaza ca ai demisionat, ca ai plecat de buna-voie pana sa te dea afara, ca ai fost disponibilizat si alte astfel de formulari. Gandeste-te ca este o modalitate prin care piata muncii iti spune ca e cazul sa te motivezi singur si sa lucrezi pentru tine.

4. Nu prea intelegi nimic din definitia "sigurantei locului de munca"

Cei care au lucrat in acelasi loc timp de 25 sau 30 de ani arata incredibil de siguri pe ei. Dar, realist, cine rezista atata timp la acelasi angajator sau cati dintre acestia te pot tolera trei decenii, astazi? Situatia economica din prezent presupune o fluctuatie mare de meserii si locuri de munca, asa ca siguranta locului de munca este de fapt un ideal indepartat. Mai bine iti asiguri singur propriul loc de munca.

5. Deja te-ai gandit serios la propria afacere

Daca, in timp ce esti la slujba, tu iti pui la punct detaliile propriei afaceri sau petreci mult din timpul liber navigand pe net pentru a strange informatii despre ceea ce vrei sa faci, a venit momentul sa scoti la lumina o afacere sub patronajul tau.

Acum urmeaza sa cercetezi serios daca exista o piata pentru produsul sau serviciul pe care il propui.

6. Beneficiezi de sprijinul familiei

Lansarea pe piata a unei afaceri este un proces dificil si stresant, indiferent cat de bune ar fi circumstantele. Fara sprijinul partenerului de viata, al altor membri marcanti ai familiei sau chiar al prietenilor, o sa ti se para un chin. Daca lor le place sincer cum gandesti, asta chiar este un semn pozitiv.

7. Stii ca nu te poti descurca singur

O afacere de succes presupune multe conditii esentiale: cunostinte financiare, "fler" de marketing, know-how tehnic, creativitate, etc.

Nu porni pe ideea "lupului singuratic". Oricata filozofie de tipul "pot sa fac singur orice" ai aplicat la viata ta, sigur vei avea si tu nevoie de ajutor.

Constientizarea notiunii de "ajutor" - de la angajati, parteneri, consultanti, experti, etc - este un semn ca te indrepti spre succes. Cel care reuseste sa identifice ajutorul de care are nevoie si pe cei care i-l pot acorda, are cele mai mare sanse sa devina inca un exemplu de succes despre care sa scriem in viitor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...