Transforma finalul de an intr-un catalizator pentru schimbare

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 00:00
1938 citiri
Transforma finalul de an intr-un catalizator pentru schimbare

Finalul anului te gaseste, de obicei, in fata unei pagini goale a agendei. Incerci sa-ti setezi obiective pentru anul viitor si, mai mult, sa faci un bilant al anului care se incheie.

Ai nevoie de un moment de reflectie, in care sa monitorizezi, sa ajustezi si sa planifici.

Pentru ca iti acorzi din ce in ce mai rar un astfel de timp, ti-ai pierdut exercitiul. Insa sfarsitul de an poate reprezenta un bun prilej pentru a-ti aduce aminte si a practica.

De cativa ani incoace, sfarsitul de an inseamna de fapt un inceput - te uiti catre noul an cu dorinta de a innoi ceva in viata ta.

Insa, ca sa iti poti propune niste obiective pentru viitor, este necesar sa faci un pas inapoi si sa vezi unde te situezi. Intr-un astfel de moment de introspectie este foarte important sa stii ce vrei sa devii mai departe.

Pentru ca, de fapt, rezolutiile de final de an exista in mintea ta dinainte de sfarsitul anului. Acesta reprezinta doar un pretext sa-ti gasesti hotararea de a le face sa existe.

Ele sunt o suma a actiunilor trecute, a dorintelor prezente si a imaginii tale proiectate in viitor. Aceste rezolutii de final de an sunt, de fapt, doar o modalitate de a formaliza ceea ce exista deja in tine.

Inainte de a trece pe lista noi rezolutii, verifica daca le-ai dus la capat pe cele de anul trecut. Si evita sa treci pe lista o rezolutie pe care tot incerci sa o duci la bun sfarsit de cativa ani.

Este foarte posibil sa fie nevoie sa renunti la ea sau cel putin sa o regandesti.

Intrebarea care apare in mod inevitabil este cum sa te asigurii ca te tii de aceste promisiuni. Statistic, mirajul unei rezolutii dureaza de la cateva zile, la cateva luni. Sta doar in puterea si determinarea ta sa il faci sa dureze mai mult.

Gandeste-te la un lucru pe care il faci de placere, fara sa iti ceara cineva si incearca sa aplici acelasi mecanism. Gaseste acea forta interioara care sa te motiveze si sa te mobilizeze. Pentru ca nu poti sa creezi ceva, daca nu pornesti de la ceea ce exista deja in tine.

Profita de acest final de an ca sa surprinzi rutina. Nu mai amana, nu mai astepta, nu iti mai seta deadline-ul schimbarii in functie de ceilalti. Stabileste-ti propriile obiective profesionale si personale. Da, vor include restul lumii, dar vor tine de tine.

Finalul acestui an te gaseste in fata unei pagini goale a agendei. Stii exact ce o sa notezi pe ea, mai ramane de vazut doar ce vei avea de spus la finalul anului urmator. Propune-ti ca fiecare an sa fie mai bun decat precedentul.

Mihaela Reese,

Leadership Coach la Maastricht School of Management

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#obiective 2014, #New Year resolutions, #leadership management MBA , #MBA