Basescu, ultimele 48 de ore la Cotroceni? Ce spune mediul de afaceri

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 13:29
2987 citiri
Basescu, ultimele 48 de ore la Cotroceni? Ce spune mediul de afaceri

Oamenii de afaceri romani sustin ca suspendarea presedintelui Traian Basescu nu va influenta prea mult mediul de business de la noi. Totusi, intreprinzatorii sunt de acord ca de pe urma acestui eveniment, va avea cel mai mult de suferit cursul de schimb valutar.

Dragos Anastasiu nu vede cu ochi buni suspendarea lui Traian Basescu

Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines, a declarat pentru Business24 ca evenimente precum cel al suspendarii presedintelui Basescu vor avea repercursiuni asupra unor probleme mai vechi pe care Romania le are in raport cu Uniunea Europeana, cum ar fi aderarea la Spatiul Schengen.

Anastasiu este ferm convins ca suspendarea presedintelui trimite un semnal de nesiguranta in Europa, iar un posibil efect imediat al acestui eveniment este respingerea Romaniei din Spatiul Schengen.

"Sansele noastre ca tara sunt sa transmitem partenerilor de afaceri si mai ales inevstitorilor sentimente precum siguranta, predictibilitate, adica, toate sentimentele de corectitudine si bine", a declarat prorpietarul Eurolines.

Scandalul nu ne face bine la imagine

El sustine ca orice alt mesaj transmite Romania in exterior, ca este legitim sau nu, nu ne face bine la capitolele incredere si imagine, iar cu cat o tara este mai fragila din punct de vedere economic, sustine antreprenorul, cu atat aceasta traieste mai mult din incredere si imagine.

Dragos Anasatasiu, Eurolines: Adio Schengen, cu suspendarea lui Basescu.

Maria Grapini, presedintele grupului de firme Pasmatex si membra a patronatului industriei textile, a declarat pentru Business24, ca orice criza politica exercita o influenta directa asupra mediului de afaceri, mai ales ca informatiile "trec granita fara pasaport".

Maria Grapini considera ca actuala criza politica a dus la o blocare a functionarii insitutiilor statului intr-un cadru constitutional, pentru ca fiecare dintre palate ameninta pe fiecare.

"Este clar ca aceasta criza exercita o influenta indirecta asupra mediului de afaceri, care oricum se afla in suferinta de la inceputul anului. Eu, de la inceputul anului, nu fac decat sa consolez oamenii de afaceri care vin in audienta la mine", a declarat Grapini.

Presedintele Pasamatex considera ca suspendarea presedintelui Traian Basescu nu reprezinta o lovitura de stat si nici mineriada, asa cum vor cei de la PDL sa se inteleaga, ci doar un exercitiu democratic. Ea este de parere ca suspendarea presedintelui Basescu nu poate sa exercite o influenta mai mare asupra mediului de afaceri romanesc, decat conflictul permanent intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.

Maria Grapini este ferm convinsa ca afacerea pe care o conduce nu va avea de suferit de pe urma suspendarii presedintelui. "Noi derulam afaceri de 20 de ani cu partenerii nostri si, chiar daca in ultimii ani am intampinat greutati de ordin economic, o eventuala suspendare a presedintelui Basescu nu va avea nicio legatura cu business-ul pe care il conduc", a declarat Grapini.

Vuza: Vom ajunge la asasinate politice

Stefan Vuza, presedintele Grupului Servicii Comerciale Romane, a declarat pentru Business24, ca suspendarea presedintelui Basescu nu va avea niciun fel de influenta asupra mediului de afaceri. El are si un exemplu la indemana, care sa certifice spusele: Italia anilor '60-'70 care a schimbat aproape 100 de prim-ministri, iar unul dintre ei chiar a fost asasinat, si cu toate acestea economia italiana a mers ca unsa.

"In urmatorii 4-5 ani, mediul politic din Romania va fi caracterizat de o puternica instabilitate. Cred ca vom asista la schimbari de prim-ministrii la fiecare sase luni, se vor intensifica jocurile de culise, pentru ca numai la asta se pricep politicienii damboviteni", a declarat Stefan Vuza.

Industriasul sustine ca economia tarii isi va purta singura de grija, si fara aportul clasei politice, si va reusi sa treaca peste starea mediului politic, pana acesta se va maturiza. El este ferm convins ca niciun om de afaceri nu a luat vreodata in serios vreun premier, ori l-a afectat prea mult deciziile acestuia, si spune ca astea sunt doar povesti.

Stefan Vuza sustine ca desele crize politice care vor avea loc in anii urmatori ar putea conduce chiar si la asasinate politice, pentru ca, spune el, fenomenul asasinatului politic face parte din scenariul politic al Balcanilor. "Este clar ca la noi se va ajunge si la lucruri mai rele, la asasinate politice, la rapiri, pentru ca la bulgari s-au intamplat, asa ca nu vad de ce in Romania sa nu aiba loc asa ceva", a mai spus Vuza.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Grapini suspendare Basescu, #suspendare Basescu mediul de afaceri , #Manageri romani