Hayssam, omul de afaceri de ieri si teroristul capturat de azi - UPDATE

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 12:46
2809 citiri
Hayssam, omul de afaceri de ieri si teroristul capturat de azi - UPDATE

Controversatul om de afaceri Omar Hayssam, capturat in aceasta dimineata de procurorii DIICOT, are o poveste lunga, de 24 de ani, cu tara care l-a incatusat. In Romania, sirianul a reusit sa stranga prin ilegalitati, o avere estimata la peste 100 de milioane de euro, fiind implicat in nu mai putin de cinci dosare, care au prejudiciat statul cu peste 20 milioane de euro.

Omul de afaceri sirian a intrat in vizorul procurorilor DIICOT in anul 2004 "pentru infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale, dar si pentru multiple infractiuni economice". Hayssam a fost seful grupului de firme Manhattan, punand bazele unui adevarat imperiu finaciar.

Modul sau de operare, potrivit anchetei DIICOT, arata ca sutele de firme pe care le infiinta erau apoi instrainate, dar numai dupa ce Hayssam derula afaceri paguboase pentru partenerii sai si pentru stat.

Actiunea Bucovina

Omar Hayssam ar putea fi adus marti, 23 iulie, in fata instantei in procesul "Manhattan", unde este acuzat de savarsirea infractiunii de delapidare, prejudiciul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Hayssam a fost trimis in judecata in acest dosar in octombrie 2012 de catre procurorii DIICOT, alaturi de fratele sau, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infractional organizat si au actionat premeditat si planificat in vederea nerestituirii creditelor si trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water si SC Rio Soft Drinks SA in cadrul altor societati din 'Grupul Manhattan'.

Dupa cum afirma procurorii, Hayssam si complicii lui au contractat imprumuturi bancare in numele Bucovina Mineral Water si Rio Soft Drinks SA, dupa care au transferat patrimoniile celor doua companii (fabrica de sucuri Rio din Timisoara si fabrica de imbuteliere ape minerale si sucuri Bucovina din Vatra Dornei) catre ale societati reale sau fantoma din 'Grupul Manhattan'.

Astfel, prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infractiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infractiunea de evaziune fiscala, 17,3 milioane de lei pentru infractiunea de spalare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Afacerile lui Hayssam

Omar Hayssam a condus grupul de firme Manhattan, dar a fost implicat indirect in afacerile altora, prin intermediul unor interpusi. De asemenea, Hayssam detinea Rio Bucovina, imbuteliatorul apei minerale Bucovina, pe care a vandut-o ulterior unor apropiati. Rio Bucovina era compania cu cele mai mari venituri pentru familia Hayssam.

Alte firme la care Hayssam a detinut actiuni sunt World Hotels, Iapit Divertis si Florian Haus Prodcom.

Afacerile lui Hayssam se desfasurau in numeroase domenii, de la imobiliare, la petrol si inclusiv comert cu arme.

Omar Hayssam, implicat in cinci dosare

Omar Hayssam are cinci dosare. Cele mai grave pedepse sunt pentru terorism - 20 de ani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave - 16 ani si bancruta frauduloasa - 3 ani.

Dosarul Volvo Truck

Potrivit rechizitoriului din dosarul "Volvo Truck", Omar Hayssam a cumparat, in 2001, prin leasing, fara a achita contravaloarea lor, 22 de capete de tractor Volvo. In acest dosar, cunoscut si sub numele de "dosarul Volvo", Hayssam este acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat in leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis in Siria si Egipt, la firmele controlate de el.

Ministerul Public informa, in 2005, in ceea ce priveste dosarul Volvo Truck, ca, "in perioada septembrie 2001 - octombrie 2002, inculpatul Omar Hayssam, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a initiat si coordonat o grupare criminala la care au aderat si cetatenii de origine araba, inculpatii Omar Mohamad si Qasim Essa, cu o structura ierarhica bine definita avand ca scop inducerea in eroare a partilor vatamate Afin Leasing AG. Viena, SC Afin Romania SA si Volvo Truck Corporation, in vederea obtinerii unui numar de 22 capete de tractor pe care le-a exportat in Siria si Egipt unor societati care apartin familiei Omar sau se afla in cercul de interese al acesteia".

Dosarul Foresta Nehoiu

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, in iulie 2008, achitarea lui Omar Hayssam si a celorlalti inculpati din dosarul Foresta Nehoiu. Acestia erau acuzati de procurorii DIICOT de bancruta frauduloasa in legatura cu privatizarea societatii respective.

Alaturi de Omar Hayssam au fost trimisi in judecata in acest dosar fratele sau Mohamad Omar, fostul director al firmei Gheorghe Iosif, notarul Marilena Carmen Popa si omul de afaceri Emile Raja el Assal. Ei au fost acuzati ca ar fi inregistrat in evidenta contabila a SC Foresta Nehoiu SA, in iunie - iulie 2004, datorii fictive catre SC Best Wood Nehoiu SRL.

In plus, potrivit procurorilor, ei ar fi preluat active ale societatii recent privatizate printr-o retea de firme, ceea ce a dus in final la falimentarea SC Foresta Nehoiu SA.

Condamnat la 20 de ani pentru rapirea jurnalistilor

Controversatul om de afaceri Omar Hayssam, acuzat de autoritatile romane ca a fost implicat in rapirea celor trei jurnalisti romani, in Irak in 2005, se poate "lauda" cu o performanta demna de cei mai mari interlopi si "are multe de spus despre evaziune fiscala, oameni politici manjiti, terorism, rapiri, pana la trafic international cu armament", potrivit lui Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti.

Lui Ovidiu Ohanesian i se pare prea frumos faptul ca Omar Hayssam a fost adus in tara si spune ca omul de afaceri sirian are multe de spus, printre care evaziune fiscala si trafic international de arme. Implicat in cinci dosare, omul de afaceri a prejudiciat statul cu peste 20 de milioane de euro.

"Ramane de vazut daca acesta va vorbi, pentru ca are foarte multe de spus de la evaziune fiscala, oameni politici manjiti, terorism, rapiri, pana la trafic international cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit dupa fuga teroristului. In rest, asteptam si vedem ce ne rezerva timpul", a spus Ovidiu Ohanesian.

Revenirea lui Hayssam in tara

Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea, a anuntat printr-un comunicat de presa ca in dimineata zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Omar Hayssam.

"Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui.

Unde se afla exact Hayssam

Traian Oprea a precizat ca Administratia Prezidentiala intelege interesul presei pentru acest subiect si dorinta de a cunoaste detalii legate de operatiunea de aducere in tara lui Hayssam. Totusi, purtatorul de cuvant al presedintelui a adaugat ca nu poate face publice detalii suplimentare.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei", a mentionat Oprea.

Acesta a declarat pentru B1 TV ca Omar Hayssam se afla in Romania de la ora 06:40.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Haysam predat politie, #adus Romania Omar Hayssam, #terorism Omar Hayssam inchisoare, #Omar Hayssam jurnalisti rapiti , #Manageri romani