Vrei autonomie la locul de munca? Invata sa fii propriul tau lider

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 18:10
5122 citiri
Vrei autonomie la locul de munca? Invata sa fii propriul tau lider
Foto: Georgeta Bora, Senior Learning Consultant Human Invest

Multi dintre noi ne dorim poate sa ajungem sau sa ramanem manageri, sa conducem alti oameni si echipe. Insa uitam ca suntem deja manageri - ai propriei noastre persoane. Si de cele mai multe ori aceasta este cea mai dificila sarcina!

Leadershipul Individual ("Self Leadership" in limba engleza) este un concept care provoaca.

El trezeste ideea de asumare a responsabilitatii. Responsabilitatea fata de propriul drum in viata, dezvoltarea personala, mediul de lucru si reactiile pe care le avem in fata experientelor de zi cu zi.

Atunci cand cautam motive, circumstante sau vinovati in exterior ne indepartam de adevarata cauza a problemei. Ar trebui sa folosim mai des "o oglinda" imaginara si sa ne intrebam - ce am facut eu pentru a cere directia sau sprijinul de care am nevoie?

Cum mi-am negociat autonomia sau autoritatea la locul de munca, astfel incat sa am parte de acel mediu de lucru motivant pe care mi-l doresc?

Cat am fost de serios si constant pe drumul meu de crestere personala? Cat de deschis si de incredere am fost pentru a construi parteneriate solide cu cei din jur?

Nici responsabilitatea, nici aceste intrebari de auto-analiza nu sunt usoare - si poate uneori tindem sa le evitam. Ele necesita un grad ridicat de maturitate si de onestitate - in primul rand tu cu tine insuti.

Partea interesanta este ca odata ce pasesti pe acest drum lucrurile incep sa nu mai para asa de dificile. Odata ce iti accepti vulnerabilitatea si nevoie de a creste, incepi sa cauti solutii si sprijin in exterior.

Autonomia nu inseamna individualism

As vrea sa ma opresc putin asupra conceptului de a cere sprijin si cum putem face acest lucru in mod concret. Si in viata de zi cu zi depindem de cei din jur, dar poate uneori in viteza cu care ne desfasuram activitatea tindem sa uitam acest lucru.

Avem nevoie de autonomie, acest aspect fiind foarte important pentru fiecare din noi, asa cum subliniaza Daniel Pink in cartea lui "Drive". Autonomia, asa cum o defineste Pink, se refera la capacitatea de alege modul in care iti desfasori activitatea: ce faci, cand, cum si cu cine iti realizezi sarcinile.

Insa autonomia nu este egal individualism; ea presupune o interactiune eficienta cu cei din jur.

Si atunci intrebarea este - cum sa gestionam intr-un mod sanatos sau durabil relatiile cu cei din jur, cu managerul, colegii si cei apropiati pentru a ne atinge obiectivele? Pentru a merge pe drumul pe care ni l-am ales?

Cum actionezi in functie de situatie

Ken Blanchard ne invata sa abordam fiecare moment in mod situational in functie de nivelul de competenta si angajament:

Debutantul entuziast

In stadiul "Debutantului entuziast"(D1) pe o anumita sarcina este necesar sa constientizezi lipsa de experienta, posibilele comptente transferabile si motivatia ridicata pe care le ai.

Acum e important sa ceri directionare din partea managerului sau a altor persoane care au expertiza necesara. Adica sa afli ce, cum si cand sa faci.

Sa obtii sprijin in a seta prioritatile, a accepta monitorizarea indeaproape si a cere feedback constant pentru a face progrese.

Aici e important ca obiectivele sa fie motivante - pentru a oferi energie (a se citi "combustibil") pe parcursul intregului drum pana la performanta.

Elevul deziluzonat

In stadiul "Elevului deziluzonat" (D2), atunci cand inca nu ai inca competenta, iar angajamentul initial a scazut, este important, chiar esential, sa iti gasesti resurse care sa iti aminteasca care este scopul respectivei activitati.

Cum se leaga de obiectivele tale pe termen lung, de viziunea personala (daca exista!). In acest fel vei putea accesa motivatia ta intrinseca ce iti poate aduce energie si creativitate.

Astfel ai sanse mai mari sa depasesti aceste momente dificile cand te simti coplesit, confuz sau dezamagit. Este posibil sa fie nevoie si de o re-contractare cu managerul tau - pentru a clarifica directia - obiectivele si modul de a le atinge.

Aici mai ai nevoie de oameni care sa te asculte, care iti pot crea un spatiu de dialog si consultare, ai nevoie de persoane care sa te incurajeze pentru progresele mici facute si care pot sa iti ofere feedback, care te lauda pentru pasii facuti in procesul de invatare.

Ai nevoie de un manager sau de colegi care sa iti impartaseasca din experienta lor, care te ajuta sa gasesti solutii la probleme.

Performer capabil, dar nesigur

In etapa denumita "Performer capabil, dar nesigur" (D3) - deja ai competenta peste medie, insa increderea sau motivatia ta fluctueaza, sunt variabile. Aici este important sa obtii treptat spatiu pentru a lua decizii.

Cum faci acest lucru? Folosind o atitudine matura: vii cu solutii si propuneri, nu doar cu probleme. Si incet-incet vei dobandi credibilitate, respect si mai multa libertate din partea celui care a luat decizii pana acum.

Pe langa acest lucru ai nevoie de un spatiu in care sa fii ascultat, in care sa experiementezi, "sa prinzi curaj" pe masura ca iti consolidezi competenta. Cauta un coach - la locul de munca sau in alta parte - care sa te ajute in acest sens. Nu ai nevoie de solutii, ci de un cadru in care sa le gasesti singur.

Capitalizeaza pe succesele trecute pentru a progresa mai departe. Gaseste momentele in care te afli in "flow", adica esti plin de entuziasm, faci lucrurile cu placere, timpul pur si simplu dispare si incearca sa multiplici aceste moment. Dar mai ales - nu renunta! Revino la paginile de jurnal cu care ai inceput si ancoreaza-te in motivatia initiala.

Profesionistul independent

In etapa "Profesionistul independent" (D4) ai putea crede ca nu mai ai nevoie de nimic. Esti deja un expert! Insa este perceptia ta asupra nivelului de competenta (ridicat) aceeasi cu cea pe care o are managerul tau?

Acest lucru conteaza pentru a putea obtine cu adevarat autonomie din partea acestuia. De aceea e important sa arati si sa comunici intr-un mod asertiv in ce nivel de dezvoltare te afli si cum vrei sa abordezi situatia respectiva.

Aici "carjele" aproape au disparut, insa daca te plafonezi ele pot aparea din nou. Cum poti sa gasesti ocazii sau oameni care sa te provoace sa inveti mereu? Pink spune ca maiestria ("mastery" in limba engleza) este ca o asimptota - niciodata nu o atingi cu adevarat.

Acum ai putea sa incepi sa ii inveti si pe altii

In acest fel vei evita rutina sau oboseala care pot aparea. In schimb vei descoperi placerea de a ajuta, de a contribui, in paralel cu eforturile tale de a te perfectiona continuu.

Observam ca in orice nivel de dezvoltare avem nevoie de oameni in jurul nostru de la care sa cerem directionare sau incurajare. Intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de situatia in care ne aflam.

Depinde doar de noi sa ne asiguram ca relatiile noastre cu cei din jur au o calitate care sa ne permita sa solicitam acest sprijin cand vine momentul.

Inchei cu cateva intrebari la care au am avut timp sa meditez in aceste zile si la care va invit si pe voi sa reflectati:

Cat de mult investim in relatiile cu cei apropriati intr-un mediu care pune accent pe rezultate, viteza si eficienta?

Cum stim sa cream spatiu si timp pentru noi insine si pentru cei din jur - astfel incat sa crestem si sa evoluam?

Georgeta Bora

Senior Learning Consultant

Human Invest

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#autonomie job, #self leadership, #Georgeta Bora Human Invest , #Managementul carierei