Miturile despre succes au fost demontate: Pasii mici sunt cei care te duc cel mai departe!

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 17:58
8357 citiri
Miturile despre succes au fost demontate: Pasii mici sunt cei care te duc cel mai departe!
Foto: Cent and Sensibility

Lectiile despre stabilirea unor teluri precise si de anvergura, ca si cele despre ambitie, par sa fie contrazise de unul dintre psihologii Universitatii Harvard, care a si prezentat un studiu despre cele mai des intalnite cauze ale esecului.

Amy Cuddy sustine ca stabilirea unui tel inalt prin punerea inainte a rezultatului in locul etapelor ce ar trebui parcurse pana acolo este o greseala facuta des de ambitiosii care esueaza, relateaza The Independent. In schimb, abordarea pas cu pas poate fi o reteta de succes pentru oamenii obisnuiti, crede psihologul american.

In "Big Think", cel mai nou film educational lansat de specialistul in psihologie comportamentala de la Harvard, aceasta sustine ca oamenii obisnuiti au sanse mai mari sa isi implineasca visul si sa fie si fericiti printr-o politica a pasilor marunti, stabilind tinte relativ usor de atins.

In vreme ce analiza diversi factori declansatori ai fericirii sau regretelor manifestate de diverse persoane, Cuddy a realizat ca multi dintre cei dezamagiti au tintit de la inceput spre un tel mult prea indepartat.

"Sunt atat de uriase, sunt asa distante. Toate necesita milioane de pasi mici de facut pana acolo, iar acestia reprezinta tot atatea ocazii de a esua", explica psihologul american, referindu-se la tinte care necesita o vointa de fier si un timp indelungat, cum ar fi slabirea cu 20 de kilograme sau obtinerea jobului perfect.

Schimbari graduale

La prima vedere, argumentele lui Cuddy par sa fie contrazise de retetele altor psihologi care sfatuiesc auditoriul sa nu isi dezlipeasca ochii de tinta propusa.

Cuddy spune insa ca aceasta nu trebuie ignorata, ci doar folosita in stabilirea etapelor intermediare.

"O multime de cercetari ne arata cat de benefice sunt schimbarile graduale, aceste mici imbunatatiri de zi cu zi", afirma Amy Cuddy.

Abordarea pe etape a unei astfel de misiuni face ca, in final, lucrurile sa para mai usoare, iar satisfactia sa fie si ea mult mai mare.

Mai mult, aceasta reteta adauga si un plus de motivatie celor implicati, odata ce etapele intermediare sunt depasite

"Eventual, in cadrul procesului, vei atinge scopul dorit. S-ar putea sa nici nu realizezi acest lucru pana cand intr-o zi vei privi in urma si vei spune: Wow, ce usor este acum fata de un an in urma!''", mai explica cercetatorul de la Harvard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#motivatii personale, #cariera succes, #sfaturi cariera, #psihologie comportamentala, #leadership, #Amy Cuddy, #studiu pshilogic Harvard , #Managementul carierei