Magdalena Radulescu, directorul MMM Consulting, iti spune cat de important este sa iti stabilesti o lista de obiective pentru 2013, ce inseamna sa ai sau nu un drum bine trasat in cariera si in plan personal dar si cat de sus trebuie sa privesti, atunci cand iti propui ceva pentru anul viitor.
"Daca energia ta se duce in relatii tensionate cu colegii, consolidarea propriului ego, a demonstra neputinta celor din jur, a fi spectator in loc sa fii pe scena in actiune nu ai cum sa atingi prea multe obiective", completeaza aceasta.
In plan profesional isi propune pentru 2013 sa isi aloce timp dezvoltarii sale ca si Coach Executiv, iar in plan familial are un proiect important: vrea sa viziteze Asia, cel tarziu in 2014. Tocmai de aceea, anul 2013 va veni pentru ea si familia ei cu rasfaturi mai mici.
Cat de important este sa ne formulam o lista de obiective pentru anul care vine?
Pe mine ma inspira Robin Sharma. Si daca am invatat din propriile mele experiente de viata ca e bine sa stii incotro vrei sa o iei, de la Sharma am invatat rutina celor cinci obiective prin care ai putea face ceva bun pentru tine si cei din jur. Deci, sunt absolut convinsa ca la final de an e un moment de bilant, dar mai ales un moment in care sa iti scrutezi propriile orizonturi...
O rezolutie la final de an e ca un fel de "buget al intentiilor, al promisiunilor, al obiectivelor".
Intr-un buget ai previzionat si realizat si ca la orice buget ideea este sa produci mai mult cu costuri mai putine: emotionale, de sanatate, materiale daca este cazul... Eu la astfel de rezolutii ma refer si cred ca da, sunt necesare...
Ce ati observat referitor la stabilirea obiectivelor sau lipsa acestora? Cum au fost anii cand nu ati avut obiective si ce a fost diferit in anii in care ati stiut clar ce vreti sa obtineti?
Intr-un fel am fost una dintre acele persoane care a stiut intotdeauna ce vrea. Sunt insa perioade in viata cand fie explorezi si nu vrei prea multa claritate, fie te lasi dus de val... nu poti evita astfel de perioade si cine sustine ca nu le are cred ca minte...
Marea diferenta pentru mine a fost in plan emotional: cand mi-am propus lucruri in care am crezut, cand mi-am raspuns sincer la intrebarea: ce vreau sa fac cu viata mea in urmatoarele X luni, cum vreau sa traiesc cu cei din jurul meu si ce vreau sa realizez, a fost intotdeauna mai usor si cu costuri mai mici.
Timpul meu a capatat alta valoare. Poate am muncit mai mult dar am simtit rostul, lucrurile au parut chiar mai usoare... pentru mine munca nu e un scop in sine, obiectivele ti le fixezi pentru a-ti realiza visurile, a-ti face viata mai buna.
Dar trebuie sa stii ce faci si sa faci ce iti place! In anii in care am avut obiective si ele au fost realiste, mi le-am realizat. Si in business si in viata privata.
Din experienta dumneavoastra profesionala, ca si consultant si trainer, puteti face o diferenta intre managerii care isi stabilesc obiective clare personale si cei care au o idee dar nu foarte clar conturata?
Diferenta este una simpla: unii au si pot avea succes ceilalti nu... lucrez cu sute de manageri anual. Nu pe multi ii aud, prin aprilie ca nu au inca obiective... dar pana atunci ce au facut? Oare in anul care a trecut ce au facut? Cum poate sa afirme cineva la jumatatea anului aproape ca nu are obiective?
In consecinta nu da nici el mai departe obiective, oamenii spun ca nu stiu ce se asteapta de la ei si lucrurile merg intr-o inertie bolnavicioasa, in lipsa aspiratiilor pentru mai bine, pentru mai performant, se dezvolta o cultura de dependenta menita sa paralizeze si asa putinele initiative reale.
Unde se reflecta asta? In societate, acolo unde in final traim si actionam cu totii: manageri, subordonati, corporatii, IMM-uri, companii de stat si altele. Un manager real, un leader real nu asteapta obiective: si le fixeaza, pentru el, pentru echipa lui...
Pot fi pur si simplu obiective de dezvoltare personala, legate de procesul de lucru, de eficienta, de imbunanatire, ceva mai mult ca anul trecut...
Cat de frecvent vi se intampla ca oamenii cu care interactionati sa stie foarte clar ce isi doresc? Cat de important credeti ca este acest lucru pentru succesul lor?
Lucrez cu firme unde mecanismele de lucru pe baza de obiective, la toate nivelurile sunt existente. Dar sunt si multe companii care acum fac incercari de a cobori obiectivele pana la nivelul fiecarui angajat. Nu stiu sa stabilesc o proportie. Mai ales in functiunile suport managerilor li se pare greu sa stabileasca obiective.
Evident ca in vanzari sau in productie este mai simplu, dar nu numai acestia au nevoie de obiective. Fiecare in momentul in care intra pe usa la birou dimineata ar trebui sa stie: pentru ce vin eu azi la serviciu, care este contributia mea, la ce standard, cum stiu eu ca fac o treaba buna?
Cum imi masor singur performanta, de unde stiu ca sunt pe drumul cel bun... de asemenea, mai ales in perspectiva viitorului: ce am eu de facut anul viitor pentru a reusi mai mult, pentru a munci mai usor, pentru a reduce nivelul de tres, de presiune, pentru a-mi gasi clientii mai usor... Ce va insemna pentru mine un an bun? In plan personal si profesional... Adica: ce obiective am?
De ce este bine sa tinem cont atunci cand ne stabilim "lista de dorinte" pentru 2013? Cat de "sus" si ambitios sa privim?
"Lista de dorinte" nu e neaparat si "lista de obiective". Din lunga lista de dorinte a fiecaruia dintre noi se aleg prioritatile. Ce este mai important? Pentru cine? Compania, echipa, eu personal, familia mea. Ce este urgent de facut? Trebuie sa invat ceva nou?
Trebuie sa accept ca am de schimbat vreo rutina de lucru, de rezolvat anumite situatii cu colegi sau colaboratori care pana acum m-au impiedicat sa lucrez la maximul meu de potential? As dori sa imi duc familia in vacanta intr-un loc anume?
Ce am de facut pentru asta? Ce performante profesionale trebuie sa obtine pentru a reusi asta? E fezabil pentru anul urmator sau trebui sa muncesc doi ani pentru ca e destul de exotic? Ce vreau sa fac cu timpul si cu banii mei?
Ce obiective profesionale trebuie sa imi asum pentru a face toate aceste lucruri posibile. Dupa cum vedeti pun intotdeauna munca, scopul eforturilor zilnice alaturi de realizarile personale si ale familiei. E greu si cateodata inutil sa iti fixezi obiective profesionale daca nu ai un echilibru bun sau daca nu ai ca obiectiv sa gasesti acest echilibru.
De ce credeti ca depinde aducerea in realitate a acestora?
Focus. Consecventa. Pasiune in ceea ce faci. Lipsa inversunarii. Colaborare reala cu cei cu care lucrezi. Toata energia ta este necesar a se duce acolo unde este necesara: la clienti, in atingerea rezultatelor asumate.
Daca energia ta se duce in relatii tensionate cu colegii, consolidarea propriului ego, a demonstra neputinta celor din jur, a fi spectator in loc sa fii pe scena in actiune nu ai cum sa atingi prea multe obiective. Ce se intampla... devii cinic. Timpul trece in mod egal pentru noi toti. Important este cum il folosesti.
Dumneavoastra ati avut un set de obiective stabilite la inceputul lui 2012? In ce masura au fost atinse?
Am avut. Am avut obiective de business. Le-am realizat si depasit usor. Cum? In primul rand "a tras" toata echipa. Toti am inteles directia, de ce ne indreptam in aceasta directie si ce avem de facut. Si am facut. Uneori ne-a fost mai usor, alteori foarte greu.
Am avut sansa unor clienti care sunt parteneri reali si cu care am lucrat. Cand pe concentrezi asupra a ceea cei ai de facut si nu pe a dovedi tot timpul ce va, iti iese. In plus, aici e vorba de incredere. Cred ca am reusit pentru ca exista incredere in noi si noi ca echipa facem tot ce putem sa nu o pierdem.
In plan personal... am avut si aici obiective. Planurile mari, de exemplu sa vizitam SUA in acest an, le abordam ca pe proiecte. Stam si ne gandim in familie la ce avem de facut, ce buget, unde am putea merge, ce este rezonabil de facut pentru a fi de cea mai buna calitate, ce taiem de pe lista, cu ce ne putem rasfata, ce este prea mult pentru posibilitatile noastre.
Am aceeasi filozofie si in business si am in jurul meu numai oameni care gandesc la fel.
Ce obiective v-ati fixat pentru 2013 si cum le veti atinge?
In business imi propun sa consolidez la nivel de echipa. Sa lucram si mai usor unii cu altii. Atat timp cat procesele noastre de lucru vor fi mai..."lean", vom elimina pierderile de timp, de energie, vom reusi sa ne coordonam mai bine (asa cum uneori oamenii care traiesc de mult impreuna se inteleg din priviri) vom putea reusi mai mult.
Evident ca avem obiective de tip buget, vanzari, numar de zile de training dar asta este business "as usual" (n.r ca de obicei). Obiectivul principal pentru mine anul viitor este un salt in procesele noastre interne.
Implinim 10 ani de MMM Consulting si asta este un moment important pe care nu il vom sarbatori doar deschizand o sticla de sampanie pe 11 februarie, il vom sarbatori intreg anul reusind mai bine si mai mult.
Cum le vom atinge: am lucrat mult in ultima vreme cu fiecare membru al echipei mele. Uneori asta e dificil. In meseria noastra ne vedem destul de putin si stam destul de putin impreuna: suntem fiecare in proiectele sale a clienti si daca nu avem proiecte comune putem lucra practic independent. Dar cu colegele mele din back office am lucrat mult, am facut mult coaching, am dezvoltat. Voi continua sa fac asta si stiu ca vom realiza tot ce ne-am propus.
In plan personal profesional imi doresc sa aloc timp dezvoltarii mele ca si Coach Executiv: este nevoie de multa experinta pentru a fi un Coach foarte bun, stacheta mea a fost intotdeauna foarte sus si aici vreau sa lucrez mai mult. Ma bazez pe o experienta excelenta ca si trainer si consultant si pe o reputatie foarte buna si voi aloca energie in aceasta directie.
In plan personal familial lucram la un alt proiect: am vrea sa vizitam Asia, cel mai probabil in 2014 fiind un proiect mai costisitor si de aceea, anul asta ne pregatim cu rasfaturi mai mici...