Termenele limita: Ce fel de persoane le respecta cel mai usor

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 08:33
2810 citiri
Termenele limita: Ce fel de persoane le respecta cel mai usor

Vrei o lucrare facuta la timp? Da-i sarcina unui angajat suprasolicitat. Oricat de ciudat ar parea, lucrurile chiar tind sa fie asa, atata vreme cat persoana in sarcina careia pica aceasta responsabilitate este capabila sa conceptualizeze termenii din spatele nou trasatei indatoriri.

Situatia este amplu descrisa in recentul studiu publicat de revista Journal Consumer Research. Doi cercetatori nord-americani, Yanping Tu, de la Universitatea din Chicago, si Dilip Soman, de la Universitatea din Toronto, si-au indreptat atentia asupra capacitatii individuale de aprofundare si indeplinire a sarcinilor. Studiile anterioare reflectau progresul actiunii in diferite stadii: pre-decizie, post-decizie, actiune si recapitulare. Mai nou insa, trecerea de la decizie la actiune este considerata o schimbare de mentalitate, dupa cum reflecta un articol din revista The Economist.

Inceputul este cheia

Felul uman de fi este deliberativ, punand in balanta influentele benefice si cele negative ale unei actiuni, in timp ce ramanem deschisi la sugestii si alte idei. Cu toate acestea, mintea unui om este mult mai motivata odata luata decizia de a actiona. "Este o diferenta enorma intre mintea care deja se intreaba de unde poate sa isi cumpere rapid un sandvis si cea care inca oscileaza intre a-si cumpara un sandvis sau nu", explica dr. Yu. Cu alte cuvinte, cel mai usor mod de a duce la capat o sarcina este sa te apuci sa o indeplinesti. "Piatra de temelie in realizarea unui obiectiv este demararea actiunii", se arata in studiul celor doi.

Legatura temporala

Ce doi au descoperit ca mintea umana percepe altfel timpul raportat la sarcina incredintata, daca intre termenul limita si prezent se realizeaza o legatura temporala. Constientizarea duratei in care trebuie dusa la indeplinire sarcina se face prin raportarea prezentului fata de o data calendaristica apropiata termenului limita, fie ca este vorba de calendarul personal al fiecarui individ (zi de nastere, data concediul rezervat, aniversarea cuiva drag etc) sau din calendarul general (Craciun, Paste, sfarsitul lunii, sfarsit de an). In orice caz, aceasta legatura temporala ofera un simt precis asupra timpului disponibil si permite dozarea actiunii pentru indeplinirea sarcinii trasate. In paralel, fara o legatura temporala de acest tip, perceptia timpului se dilueaza iar demararea actiunii intarzie pana in ultimul moment.

Ancorati in prezent

Pentru a-si expune teoria, cei doi au testat reactiile unor voluntari participanti la studiu, de la fermieri din India pana la studenti in ani terminali la Universitatea din Toronto. In cazul fermierilor, s-a pus la dispozitie fiecarui grup un stimulent financiar cu mentiunea ca in termen de sase luni sa deschida un cont bancar si sa isi depoziteze o suma in acesta.

Pentru fermierii abordati in luna iunie, sarcina a fost mai usor de indeplinit, acestia raportandu-se la calendarul anual pentru a evalua mai bine distanta temporala care ii separa de termenul limita. Pentru fermierii care au fost abordati in iulie, termenul limita din ianuarie nu a reprezentat o presiune constienta, nefiind capabili sa ancoreze perioada post-An Nou de nevoile timpului prezent.

Studentii canadieni carora li s-au inmanat calendare pentru cateva saptamani, cu posibilitatea de a-si alege singuri ziua in care sa isi duca la indeplinire indatoririle au reactionat pozitiv numai in cazul in care zilele de weekend, care reprezentau termenul limita erau colorate in mod distinct. Ceea ce inseamna ca succesul in indeplinirea sarcinilor rezulta dintr-o mai buna perceptie asupra timpului, iar un eveniment viitor legat intr-un mod constient de ziua de astazi declanseaza un raspuns din partea celor implicati.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#termene limita, #indeplinirea sarcinilor, #schimbari comportamentale, #decizie si actiune , #Lideri