Scoate-te din priza... de cateva ori pe an!

Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00
2606 citiri
Scoate-te din priza... de cateva ori pe an!

Am discutat despre acest articol vineri pe la pranz. Primul meu gand? Il scriu peste weekend... Apoi: STOP! Asta e demagogie, cum sa scriu un articol despre deconectare totala cand eu fac exact pe dos?

Si mi-am propus sa incerc... De aceea, acest articol este scris luni dimineata la ora 5.00, trezindu-ma mai devreme cu jumatate de ora si aplicand mare parte din invataturile de dezvoltare personala, productivitate si eficienta de care am beneficiat in ultimul timp.

Prima mea incercare, dupa ceva timp, de a ma deconecta total... sa va cum e, sa am ce spune in mod autentic. Sunt unul dintre aceia care nu se poate deconecta total pe parcursul weekendului, lucrez de multe ori sambata sau duminica dimineata in timp ce ai mei inca dorm, dar stiu ca de cateva ori pe an rup ritmul pentru cateva zile si imi incarc bateriile. Dar imi iese de obicei daca plec de acasa si da... bestia numita laptop nu e in preajma pentru a fi hranita!

Evident, invitatia de a va lua de doua trei ori pe an cateva zile, de joi pana duminica, in care sa iesiti din oras, sa faceti un city-break sau chiar o iesire mai exotica poate parea utila dar uneori usor aroganta... imi vor spune unii: nu imi permit, costa, strang bani pentru o vacanta mai elaborata etc. Deci nu va fac aceasta invitatie, puteti decide singuri ce si cum sa faceti cu banii vostrii si oferte de weekend prelungit sunt nenumarate! De aceea ma voi lega de experienta mea de deconectare totala de... acasa!

Deconecteaza-te si cand esti acasa, nu doar in concediu!

Ce am invatat in acest weekend, unde laptopul a fost in preajma dar am rezistat tentiatiei de a-l deschide, de a raspunde la mailuri si de a mai termina cateva ceva restant... Citesc o carte (Will this make the boat go faster, Ben Hunt Davis) si mi-am luat notite. Si tinand cont de faptul ca trebuia sa scriu acest articol... am si practicat. Iata ce am invatat de la Ben Davis, campion olimpic al Marii Britanii la Sydney in 2000, la canotaj.

Fixeaza-ti acel scop care pare "nebunesc"

Posibil sa nu poti crede nici macar tu, workaholicule, in faptul ca te-ai putea deconecta total. Mie imi era greu de crezut vineri seara. Chiar imposibil... Uneori vineri am obiceiul sa imi las pentru weekend lucruri aparent marunte, care nu imi iau mult timp, sau dimpotriva lucruri pentru care am nevoie de reflectie si la final de saptamana ma simt prea obosita si presata, dar stiu ca pana duminica dimineata gandurile mi se limpezesc si reusesc sa pun in formatul potrivit acel ceva ce nu mi se leaga vineri seara... Insa mi-am fixat acest scop clar: in acest weekend ma deconectez total de birou si vad ce iese. Trebuie sa le pot vorbi oamenilor despre beneficiile deconectarii totale in cunostinta de cauza.

Fa-ti scopul concret

As putea face sport, lucru pe care mi-l propun de mult, as putea gradinari, ceea ce ma relaxeaza, as putea vizita niste prieteni care, desi stau aproape, nu sunt vazuti prea des. M-am gandit cat se poate de concret la ce as putea face cu doua zile deconectate total de cotidianul de munca.

Adu-ti scopul in aria ta de control

Pentru mine, a ma deconecta total a fost sa nu cedez nici unei tentatii legate de legatura mea cu lucruri legate de birou: laptop, mail, nici macar deschiderea gentii de laptop si scotocirea prin aceasta.

Dar sa va spun ce am reusit: am facut doua zile la rand cate 12 km cu bicicleta, va asigur un record pentru mine, am tuns bucsusii din gradina, tot dadeam ghes de cateva zile, am mers in vizita la prietenii aceia, si da, am mers cu bicicleta, am facut inclusiv ceva plaja in gradina, am citit. Ne-am bucurat unii de altii in familie in adevaratul sens al cuvantului.

Fa-l sa devina o rutina

Asta e o provocare la care voi lucra.

A avea un weekend in care eu, acasa fiind, sa ma deconectez total a insemnat o reusita extraordinara, ma simt odihnita, plina de energie si mai ales multumita de mine insami, de reusita mea si de toate lucrurile frumoase pe care le am la dispozitie. Ma simt mai ales pregatita de urmatoarea provocare legata de timpul meu liber. Aceea de a face miscare de doua trei ori pe saptamana si nu doar in weekend. La asta sunt bune deconectarile totale... te reconecteaza cu tine insuti.

PS. Ma bucur ca am scris acest articol nu din stiinta si buna mea practica de consultant. Ma bucur ca am avut taria sa incerc, sa vad cum e, sa simt toate lucrurile despre care v-am vorbit mai sus.

Magdalena Radulescu, MBA, ACC este managerul general al companiei de training si consultanta MMM Consulting, Executive coach si trainer cu o cariera de peste 20 de ani.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cum te relaxezi acasa, #deconectare de la birou, #Magdalena Radulescu MMM Consulting , #Lideri