Liderii cercetatorilor din Romania protesteaza la Bruxelles

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:17
864 citiri
Liderii cercetatorilor din Romania protesteaza la Bruxelles

Liderii cercetatorilor vor picheta miercuri sediul Comisiei Europene din Bruxelles sprijiniti de sindicalistii belgieni urmand ca saptamana viitoare sa organizeze un miting in Capitala nemultumiti de subfinantarea domeniului si de desfiintarea institutelor de cercetare, transmite Mediafax.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare, Radu Minea, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca a decis sa nu mai expuna oamenii in strada, astfel ca o delegatie formata din zece lideri va merge sa protesteze la Bruxelles si va inmana un memoriu Comisarului pentru cercetare stiintifica.

Minea a spus ca sunt foarte multi cercetatori care nu si-au luat salariul de cateva luni si ca exista presiuni din partea conducerilor institutelor asupra liderilor de sindicat.

"Din bugetul de stat se aloca fonduri pentru actiuni finantate pe baza de programe, precum si pentru celelalte cheltuieli, stabilite in conditiile legii de minimum 0,8% din PIB asigurandu-se in perioada urmatoare o crestere a acestora in concordanta cu tendintele inregistrate in tarile din Uniunea Europeana.

Acest articol din legea cercetarii a fost modificat astfel ca se va asigura anual o crestere a alocatiilor bugetare, ca in 2010 sa se atinga nivelul de 1% din PIB, dar cercetarea nu a primit acesti bani, mai mult, prin rectificarea bugetara de la acest domeniu s-a luat 10%", a spus Minea.

Cercetatorii cer rectificarea bugetara si aducerea bugetului pentru cercetare stiintifica la 1% din PIB, stoparea desfiintarii unitatilor de cercetare stiintifica prin comasarea ilegala a institutelor, prin absorbtia unitatilor de cercetare de catre universitati si desfiintarea lor ca persoana juridica prin neplata drepturilor salariale in unele cazuri de peste sase luni.

Minea a adaugat ca proiectul legii educatiei dezavantajeaza cercetarea, el solicitand ca cercetarea sa fie un domeniu separat pentru ca, altfel, toti banii vor fi dirijati catre universitati.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#proteste, #cercetatori, #bruxelles , #Lideri