Gaddafi condamna societatea de consum

Luni, 28 August 2006, ora 17:06
1021 citiri

Liderul libian Muammar Gaddafi si-a mustrat conationalii ca se bazeaza prea mult pe veniturile din productia de petrol si pe importuri, in timp ce economia nationala nu produce destule bunuri, relateaza Reuters. Criticile aduse printr-o serie neobisnuita de discursuri, din cursul lunilor iulie si august, au starnit interesul pentru viitorul discurs public al liderului, din prima zi a lui septembrie, care marcheaza lovitura de stat, din 1969, in urma careia Gaddafi a obtinut puterea.

"Noi nu producem nimic. Noi doar vindem petrol si consumam apoi totul", a spus liderul libian, condamnand o societate bazata pe consum, cu un viitor sumbru, in conditiile in care rezervele de petrol se epuizeaza. "Este o catastrofa genul de comert prin care nu se produce nimic si se importa bunuri in schimbul petrolului", a spus Gaddafi, citat de agentia de stiri din Libia.

Liderul libian a adaugat ca acest stat putea deveni o putere economica, asa cum este Japonia, daca nu era "dezorganizat din punct de vedere social". Retorica reformista nu reprezinta un element de noutate pentru Gaddafi, insa libienii sustin ca este neobisnuit ca astfel de discursuri sa fie facute cu o asa frecventa si pentru un public atat de variat, de la grupuri profesionale si strategi de stat, pana la profesori si studenti religiosi.

Cascada de comentarii severe sugereaza ca discursul din data de 1 septembrie ar putea marca reforme viitoare de modernizare a tarii. Expertii au estimat ca exista posibilitatea ca sectorul nepetrolier al economiei sa se vindece, intr-un final, intr-o tara afectata de sanctiunile internationale si de rata mare a somajului.

Doi factori, unul extern, iar celalalt intern, ar putea determina sansele Libiei de a-si diversifica economia, invechita si marcata printr-un sector bancar primitiv si de birocratie, au mai spus expertii. Factorul extern este constituit de reluarea relatiilor diplomatice cu SUA: in data de 15 mai, administratia presedintelui Bush a anuntat ca va reface legaturile formale cu Tripoli, ca recompensa pentru abandonarea programului de dezvoltare a armelor de distrugere in masa, de catre Libia. Cu toate ca cele mai multe dintre sanctiunile impuse de SUA au fost anulate in 2004, dar restrictiile financiare care vizau investitiile SUA in Liban nu au fost ridicate. Retrictiile au fost impuse in decursul deceniilor marcate de ostilitate intre cele doua state, perioada in care Occidentul a acuzat Libia de sustinerea terorismului.

Agentia NewsIn

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...