Cum sa asiguri o buna desfasurare a sedintelor(I)

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 09:59
1144 citiri
Cum sa asiguri o buna desfasurare a sedintelor(I)

In perspectiva traditionala, liderul este ales dintr-un numar de persoane preselectate, care au initiativa si putere de a conduce, dirija, da indicatii si de a-i controla pe ceilalti. Sarcina liderului este de a asigura indeplinirea sarcinii repede si eficient.

De la un astfel de lider se asteapta sase lucruri:

1. Accentul trebuie pus in mod fundamental pe sarcina ce trebuie indeplinita.

2. Membrii grupului pot da sfaturi, dar deciziile sunt luate de catre liderul. El convoaca sedinte pentru a afla opinia membrilor grupului. Incearca sa obtina acordul membrilor dar isi rezerva dreptul de a lua singur decizia.

3. Interactiunea trebuie evitata, pe cat posibil. Factori ca moralul sau coeziunea grupului se rezolva de la sine. Atentia membrilor trebuie indreptata spre ordinea de zi, iar ideile lor, orchestrate de lider.

4. Liderul trebuie sa pastreze controlul.

5. Liderul trebuie sa pastreze puterea.

6. Sentimentele trebuie descurajate.

Aceste practici traditionale nu dau intotdeauna rezultate. Deseori se iau decizii care se revoca in urmatoarea sedinta. Membrii grupului sunt foarte atenti cand fac remarci catre lider iar asta face ca uneori sa nu se aduca contributii valoroase . Membrii pot fi apatici si neimplicati, pot exista conflicte ascunse intre ei care sa forteze compromisuri ineficiente. Deseori, membrii se plang unii altora ca sedinta a fost dirijata si si-au pierdut timpul.

Conducerea de catre grup

Prin conducere intelegem orice interventie a liderului sau a unui membru al grupului care stimuleaza evolutia grupului spre unul din urmatoarele trei obiective: indeplinirea unei sarcini, rezolvarea unei probleme interne a grupului sau intarirea capacitatii membrilor de a lucra impreuna ca un grup eficient. Liderul ales imparte rolul sau cu toti ceilalti membrii ai grupului.

Conducerea este o functie care implica ascultare activa, constructie si mentinere, atentie la evenimente ce pot schimba cursul lucrurilor. Astfel, conducerea implica un grup nu un numar de indivizi.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...