Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coruptia, la baza crizei financiare internationale

Coruptia, la baza crizei financiare internationale

Un lider al organizatiei neguvernamentale Transparency International (TI), Barry O'Keefe, a declarat miercuri ca existenta coruptiei in cadrul institutiilor financiare a avut un "rol semnificativ" in declansarea actualei crizei financiare.

"Coruptia a jucat un rol foarte important in criza subprimelor care a provocat actuala criza", a declarat O'Keefe, presedinte al Conferintei internationale anticoruptie (IACC), o filiala a TI, intr-o conferinta de presa sustinuta la Atena.


Bancile si institutiile financiare "erau cu siguranta la curent cu lipsa unei evaluari corecte" a veniturilor si patrimoniului celor care au facut aceste imprumuturi cu grad ridicat de risc, a declarat acest fost judecator australian. "A minti in legatura cu chestiuni legate de bani inseamna comite o frauda", a subliniat el.


O'Keefe si-a exprimat dorinta ca justitia americana sa ii traga la raspundere pe cei responsabilii pentru aceasta situatie, "din cadrul unui anumit numar de institutii financiare" si a cerut o ancheta cu privire la rolul agentiilor de rating a institutiilor financiare.


El a criticat unele tari pentru ca au inregistrat progrese in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, vorbind despre Italia, Coreea, Slovenia si Letonia, pentru ca "au dizolvat agentiile de lupta impotriva coruptiei".


Alaturi de presedinta TI, Huguette Labelle, O'Keefe urmeaza sa modereze de joi pana duminica la Atena cea de-a 13-a Conferinta internationala anticoruptie, la care vor participa circa 1.400 de persoane. Aceasta Conferinta, care se organizeaza din doi in doi aniva fi consacrata importantei combaterii coruptiei in contextul incalzirii climatice si gestionarii resurselor naturale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1333 ori