Ce te face un bun manager: Seful SAP dezvaluie secretele succesului in leadership

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:26
3038 citiri
Ce te face un bun manager: Seful SAP dezvaluie secretele succesului in leadership
Bill Mc Dermott, seful companiei SAP

Drumul spre performanta este pavat cu neincredere, mai ales cu neincrederea celorlalti. Cel putin asa isi aminteste actualul director executiv al companiei germane SAP.

In 2003, cand Bill Mc Dermott a fost nevoit sa se adreseze reprezentantilor in vanzari din cadrul filialei americane a SAP, sala "duhnea a neincredere". "Niciodata in cariera mea nu am fost mai presat de a schimba mentalitatea si comportamentul celor din jurul meu", recunoaste acesta in volumul de memorii "Winners Dream".

Cartea lui McDermott este un indrumar perfect pentru liderii marilor companii, dezvaluind treptat secretele unui bun manager. "Este o combinatie intre abilitatile liderului, tehnologie si personal, dar in cele din urma poti reduce totul la constituirea unei echipe", a rezumat totul McDermott intr-o declaratie acordata jurnalistilor de la Financial Times.

Reguli doar in teorie

Regulile existente in cadrul corporatiilor si setul de conditii impuse de guverne in cadrul legislatiei muncii sunt doua chestiuni diferite care incearca de mult timp sa vina in concordanta. Sunt insa de ajuns pentru a asigura succesul unui manager? Cele mai recente norme aplicate in cadrul corporatiilor britanice transfera directorilor executivi sarcina de a se asigura ca la fiecare nivel al companiei standardele de munca si comportament sunt respectate de catre angajati. Ceea ce inseamna o noua serie de riscuri pe care conducerea trebuie sa le ia in calcul: cele reputationale, comportamentale si organizationale.

Rezultatul ar putea sa fie inca un vraf de hartii adaugate rapoartelor anuale sablon care si asa s-au inmultit dupa declansarea crizei financiare. In teorie, rezultatul ar putea fi chiar amuzant, cu o companie depund un raport de tipul: "directorul executiv a fost selectat in baza autoritatii, experientei si inspiratiei de care da dovada, dar in aceeasi masura se arata agresiv, arogant si cu mentalitatea unui stapan de plantatie. Exista riscul ca aceste aspecte sa submineze performanta si reputatia companiei".

In practica, consiliile de administratie tin cond de riscurile majore si incearca sa diminueze impactul acestora. Insa este posibil ca riscurile repuitationale si comportamentale sa nu se afle printre acestea. In primul rand, niciun actionar nu se va grabi sa il traga la raspundere pe directorul care reuseste sa aduca profit, in al doilea rand, comisiile de audit care analizeaza dosarele potentialilor candidati sunt mai mult interesate de riscurile financiare si operationale rezultate din numirea unui nou direct, decat de riscurile compoprtamentale si culturale.

Cei buni nu sunt si cei mai populari

Intre performerii din top 100 lideri de companii cu rezultate, intocmit de Harvard Business Review, nu ii gasesti intotdeauna si, in niciun caz in aceeasi pozitie, si pe primii 100 de directori executivi populari printre angajati, in conformitate cu topul intocmit de aceasti revista. La rezultate, nimeni nu a putut inca sa il detroneze pe Jeff Bezos, omul din spatele succesului Amazon. Cand vine vorba de popularitate insa, Bezos prinde abia locul 4, podiumul fiind completat de directorul fgeneral al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, directorul executiv de la Novo Nordisk, Lars Rebien Sorensen si seful Swatch, Nick Hayek Jr.

McDermott nu isi gaseste locul in primii zece lideri din cele doua clasamente, dar modul sau de a-si transmite vointa pe cale ierarhica in jos include si discutii cu organizatiile sindicale, dar si asumarea raspunderii in fata Consiliului de Administratie. Un stil mult diferit de cel al lui Jeff Bezos, care ar marai fara sovaire in momentul in care ar trebui sa dea constant raportul in fata cuiva si a carui obsesie se rezuma aproape exclusiv la rezultatele financiare ale Amazon.com, dupa cum spun apropiatii sai.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#lideri carismatici, #manageri performanti, #manageri populari, #rapoarte anuale, #riscuri management , #Lideri