Ce este stresul si cum scapam de el?

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 00:00
3866 citiri
Ce este stresul si cum scapam de el?
Foto: sleepdisorders.doylan.com

Unul dintre aspectele existente atat in viata profesionala, cat si in cea personala se refera la faptul ca, la modul real, noi suntem cauza tuturor evenimentelor care ni se intampla.

Una dintre provocarile majore ale antreprenorilor se leaga de stresul acumulat peste zi si de faptul ca o data ajunsi in sfera sociala sau familiala au dificultati in a se deconecta.

O varianta de deconectare este gasirea acelor activitati care sa ajute atat creierul sa se relaxeze, cat si corpul.

O tehnica extraordinara si care ne ia doar cinci minute este reconectarea constienta dintre minte si corp. Practicata cu regularitate, aceasta tehnica poate face o diferenta reala in starea mentala si emotionala a unei persoane.

Foarte multi oameni isi petrec marea majoritate a timpului detasati si deconectati de corpul fizic. Acest lucru nu se produce constient. Oamenii de afaceri, si nu numai, sunt prea "ocupati" sa se gandeasca la ceea ce trebuie facut imediat sau prea ocupati sa reactioneze la ceea ce a spus sau a facut o terta persoana.

De aceea, de foarte multe ori, in mediul cotidian apare situatia in care sunt neglijate nevoile reale de functionare adecvata a individului, mancatul pe fuga sau saritul peste mese fiind un exemplu in acest sens.

Pe termen scurt un asemnea comportament poate fi ignorat, dar pe temen lung semnele stresului se fac simtite atat in plan fiziologic, cat mai ales in plan mental si emotional.

Cum ne reconectam?

Raspunsul este foarte simplu: prin ridicarea gradului de constientizare. De exemplu in timp ce cititi aceste randuri ati respirat constient? Ati numarat bataile inimii? Acestea functii se intampla oricum, fiind stocate in subconstientul nostru, doar ca nu aveti asupra lor gradul de constientizare.

Reconectarea prin cresterea nivelului de constientizare se produce in maxim cinci minute si tot ceea ce avem de facut este sa ne asezam undeva in liniste sa respiram constient si sa ne auzim bataile inimii. Pare prea simplu, dar adevarul este ca suntem capabili la nivel de creier sa facem operatiunile una cate una, pe rand. Prin urmare daca ne concentram asupra respiratiei constiente si asupra batailor inimii, de fapt incetam sa ne mai gandim la problemele de peste zi.

Reconectarea ne ajuta insa sa tratam niste efecte. Stresul este un efect.

Pentru a diminua stresul ceea ce trebuie facut este cautarea cauzelor care il genereaza.

Cuvinte precum problema/provocare/situatie nu au in esenta nici un continut. Acestia sunt termeni care definesc de fapt raportarea, perceptia si trairea individului a diverselor evenimente. De exemplu pierderea jobului poate fi privita ca o mare pierdere sau ca o mare oportunitate.

Adevaratele chei ale managementului emotiilor nu constau in tehnici miraculoase, ci in shimbarea modului prin care percepem situatiile. Daca acum le percepem ca fiind stresante, atunci trebuie descoperita formularea si raportarea adecvata astfel incat aceasta sa produca efecte benefice in viata individului.

"Usor de zis, greu de facut" sau "Asta in cazul meu nu functioneaza" acestea sunt cateva dintre replicile clientilor mei.

Toate actiunile noastre constiente si subconstiente sunt dictate de sistemul nostru de convingeri si de sistemul nostru de valori.

Henry Ford spunea: "Daca crezi ca poti sau crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri". Pe oricare dintre convingeri alegem sa le urmam rezultatul pe care il vom obtine va fi in concordanta cu acel set de convingeri pe care il avem. Efortul este identic indiferent de convingerea aleasa, dar rezultatele sunt diferite.

Prin urmare pentru acele persoane care cred ca "nu se pot elibera de stres" au dreptate. Pentru celelate persoane care au convingerea ca se pot elibera de stres propun urmatorul exercitiu:

Trage pe dreapta cinci minute! Inchide ochii! Trage adanc aer in piept si simte cum intra aerul in plamani! Expira! Repeta aceasta actiune si in tip ce inspiri si expiri simte-ti bataile inimii. Gandeste-te cum sunt sunt lucrurile real in viata ta! Acum inspira si expira din nou! Gandeste-te si raspunde la urmatoarele intrebari:

1. Care este problema/stresul?

2. Ce a creat problema/stresul?

3. Cum ai esuat pana acum sa reezolvi asta?

4. Cum poti depasi solutionarea problemei/stresului?

5. Ce ai vrea sa schimbi?

6. Cand vei inceta sa ai aceasta limitare?

7. In cate feluri poti rezolva asta?

8. Stii ca deja vezi lucrurile din alta perspectiva?

Ca in orice situatie din viata noastra schimbarea perceptiei asupra stresului se poate produce instantaneu sau in timp. Practicate consecvent si abordate constient situatiile stresante se pot transforma in timp in provocari incitante. Singurul aspect pe care il putem controla in aceste situatii este atitudinea noastra.

Iva Berghmann

NLP Practitioner

NLP Master Practitioner

NLP Trainer

Master Life Coach

Autoare a peste 25 de programe de dezvoltare personala, care se adreseaza deopotriva mediului corporate, IMM, dar si persoanelor fizice.

Autoare a unui amplu program de dezvoltare personala, Fii EXTRAORDINAR, program care cuprinde la nivel national peste 250 de mambrii din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Deva, Resita, Oradea, Constanta si Arad.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#cum scapi de stres, #ce este stresul, #Iva Bergham stres , #Lideri