Schimbarea la fata a puterii: Femeile in politica - interviu Alina Gorghiu

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 00:00
10043 citiri
Schimbarea la fata a puterii: Femeile in politica - interviu Alina Gorghiu

Pe scena politica romaneasca sunt femei a caror voce incepe sa devina din ce in ce mai auzita. Deputatul Alina Gorghiu este unul din modelele feminine care s-au impus in Parlament.

Nu crede in femeia politician de tabloid, dar nici in femeia masculinizata. O admira pe Mona Musca, insa de-a lungul timpului si-a construit brand-ul personal mizand pe autenticitate si decenta. In politica a inceput de jos: de la lipit afise pana la sedinte tarzii si vocale de campanie, pentru ca in cele din urma sa ocupe un scaun in Parlamentul Romaniei.

Cand termina serviciul si paraseste Parlamentul, Alina Gorghiu adora sa fie rasfatata. Intalnirile lungi cu prietenii, ciclismul si, din cand in cand, gatitul o deconecteaza.

De multe ori, politica poate fi un teren minat, in care nu multi se incumeta sa intre. Pentru dumneavoastra, a parut totusi o "miza" mai buna decat functia de avocat. Ce v-a determinat sa faceti pasul spre politica si de ce tocmai PNL?

Pe vremea cand am intrat in politica, nu m-a manat in lupta o miza, in sensul clasic, ci ambitia. Ca orice tanar incapatanat, am avut convingerea ca pot schimba din interior un sistem care nu-mi era pe plac. Poate ca am fost usor naiva, dar nu renunt la ideea asta, desi am deziluzii si dezamagiri mult prea dese in Parlament.

In politica am inceput de jos, am facut de toate: de la lipit afise, pana la sedintele tarzii si vocale de campanie, am facut zeci de planuri si am dezbatut proiecte.

A fost o perioada frumoasa, din care nu regret nimic. De altfel, sunt convinsa ca asa s-a format omul politic de astazi, din greseli presarate cu confirmari.

Si inca ceva: prima mea dragoste, avocatura, se completeaza frumos cu politica. Inca fac avocatura de cate ori apuc, rar, ce-i drept, dar imi fac timp ori de cate ori ma revolta abuzurile Guvernului...si nu m-am plictisit de cate dosare a castigat societatea mea de avocatura impotriva Guvernului in ultimii 3 ani.

Exista inca diferente mari in ceea ce priveste numarul de femei si barbati care detin functii de conducere in politica. Ce sanse au femeile in politica? Daca ati fi fost barbat credeti ca ati fi avut o alta traiectorie in politica?

Diferenta este foarte mare, aveti dreptate, si nu cred ca se va schimba semnificativ intr-un timp foarte scurt. Mentalitatea este greu de schimbat in privinta acestui aspect.

Insa nu la barbati trebuie sa lucram mult, ci la mentalitatea femeilor, care si-au refuzat multe de-a lungul timpului si care isi spun (foarte des), din capul locului, ca nu ar reusi in politica.

De cele mai multe ori, ele insele isi pun piedici si isi limiteaza optiunile. Cunosc femei extraordinare, organizate, atente, inteligente si mereu pregatite sa-si asume responsabilitati, insa daca le chemi in politica spun: "nooo, nu-i de mine". Si este mare pacat.

Cit de auzita este vocea femeii in politica si ce anume se poate face ca ea sa fie mai puternica si mai coerenta?

Pai aici trebuie sa-mi spuna cei de acasa: ma aud pe mine si pe celelalte femei din politica? Ma cred si ma inteleg? Dar pe colegele mele?

Trebuie spus, oricum, ca nu exista o reteta a succesului. Insa, asa cum am sustinut mereu, nu cred in femeia politician de tabloid, care isi etaleaza doar gentile si pantofii.

Daca asta inseamna notorietate si capital public, prefer mai degraba sa nu fiu "auzita". In egala masura, nu-mi place deloc femeia politician agresiva, masculinizata, care isi spune ca daca foloseste argumente "barbatesti", va fi credibila.

Din contra, rezultatul este un mix suparator, in care nu stii ce iti displace mai tare: falsitatea sau exercitiul ratat?!

Sunt unele femei in politica care spun ca cele mai dure atacuri le-au primit tocmai de la femei, dincolo de discriminarea facuta de barbati. Cum ati descrie lupta in politica dintre femei?

Nu ma regasesc in afirmatia de mai sus si, oricum, eu cred ca ar trebui sa "combatem" impreuna, indiferent din ce partid facem parte, nu sa ne faultam fara miza.

Si, daca e sa vorbim despre polemica dusa cu adversarele mele, pot sa va spun ca se poarta in termeni foarte respectuosi si de bun-simt, ba chiar cu o oarecare delicatete, atat de necesara in politica de azi...

Doamna Gorghiu, ati declarat mai demult ca nu de putine ori ati fost tentata sa fugiti "cu 100 km/ ora" inapoi la avocatura. Ce v-a facut totusi sa ramaneti in politica?

Uite o intrebare care ma face sa-mi aduc aminte ca sunt un om incapatanat. Daca am convingerea ca pot si trebuie sa fac ceva care sa aduca macar o microschimbare in bine, raman in pozitia de unde am posibilitatea sa fac asta. Si tot intrebarea asta imi da prilejul sa-mi aduc aminte de 2 femei avocat, care au netezit mult drumul femeii in epoca noastra si in politica.

Sarmiza Bilcescu este prima femeie din lume care a obtinut titlu de Doctor in drept si prima femeie avocat in Europa. Este prima femeie inscrisa si admisa la Facultatea de Drept din Paris, si, dupa cum chiar ea a povestit: "primirea din partea profesorilor a fost glaciala".

Asa sunt primite femeile in politica pana in zilele noastre. Si mai spunea doamna avocat ceva: "inteligenta unei femei nu sta in frumusetea sa". Va mai dau un reper, paradoxal, o femeie avocat, care ma determina sa strang pumnii si sa-i dau inainte de cate ori ezit si-mi vine sa fug spre avocatura:

Ella Negruzzi! Ea a cerut, in 1914, sa fie admisa in baroul Iasi, dar cererea i-a fost respinsa. Motivul invocat a fost ca nu are drept de vot, iar avocatii trebuie sa aiba drept de vot.

Dupa sase ani si mai multe procese, Ella Negruzzi reusea sa devina prima femeie avocat din Romania si spunea ca vrea drept de vot "pentru ca femeile muncesc, pentru ca platesc impozitele, pentru ca este nedrept ca intr-o tara democratica, unde toti cetatenii iau parte la alegerea guvernului femeile sa nu exercite acest drept".

Aceste doua doamne si multe altele ma fac sa zambesc cand mi-e greu.

Care a fost cel mai dificil moment din viata dumneavoastra politica? Cand ati simtit ca ar trebui sa va intoarceti la avocatura?

Va spun foarte sincer ca ultimii doi ani in Parlament m-au facut sa ma gandesc serios la demisia din Parlament, alaturi de cea a colegilor mei. N-as renunta la politica, as renunta doar la rolul asta decorativ pe care il au parlamentarii, inclusiv cei ai Puterii, sub guvernarea Boc.

Si in politica si in Parlament, inveti repede sa pierzi, chiar daca nu o sa ma obisnuiesc niciodata cu ideea, sa fii huiduit uneori, cum sunt zilele acestea politicienii, sa nu fii sustinut sau sa ai, pur si simplu, momente dificile.

Marea provocare este sa ai tot timpul in cap pentru cine faci totul si pe cati ai dezamagi daca faci pasul inapoi. Ori, eu asta am facut pana acum.

Doamna Gorghiu, de-a lungul timpului au existat femei curajoase in politica. Care sunt modelele dumneavoastra feminine din politica din toate timpurile? De exemplu ce ati alege intre Margaret Thatcher, Hillary Clinton sau Angela Merkel si de ce?

De ce nu si Mona Musca? Sa stiti ca sunt intrebata des acest lucru si mereu raspund in acelasi fel: nu aleg un singur model, ci o combinatie intre aceste doamne minunate.

Ca atare, nu exista un model politic perfect, insa fiecare dintre femeile politician de cariera a avut calitati exceptionale care le-au avansat in primul rand al politicii. Si, sa stiti, mai presus de toate, consider ca aceste doamne au fost femei.

Sa nu va surprinda ceea ce spun. Ma refer la aceeasi naturalete despre care vorbeam si la asumarea faptului ca sunt femei in politica, nu androgini. Trebuie sa ne acordam sanse unele altora si sa mizam pe autenticitate.

Margaret Thatcher a fost supranumita Doamna de Fier" datorita imaginii de femeie puternica si autoritara pe care si-a creat-o de-a lungul timpului. In prezent, multe femei cauta sa-si faca loc la varful ierarhiei sociale adoptand diverse strategii: unele se imbraca sobru si isi coboara vocea. Ce parere aveti despre acest tip de femeie din politica?

Margaret Thatcher nu a facut eforturi pentru a fi doamna de fier, era, pur si simplu, doamna de fier. Personalitatea sa vulcanica s-ar fi manifestat la fel in orice altceva ar fi facut. Margaret Thatcher a fost autentica, a fost ea insasi si de asta a excelat.

Impostura, fie ea vestimentara, gestica sau de discurs, este descoperita in cele din urma. Alegatorii simt foarte bine lucrurile astea.

In consecinta, in politica nu trebuie sa te imbraci intr-un anume fel, ci trebuie sa fii un om decent, nedisimulat, cald, indiferent ca esti femeie sau barbat, tanar sau mai in varsta.

Declarati cu ceva timp in urma ca in politica romaneasca femeia frivola a castigat teren. Privind la femeile care exista in prezent in politica romaneasca, considerati ca este posibil sa vedem o femeie in functii inalte ale statului precum cea de premier, sau de ce nu, de presedinte?

Da, frivolitatea a fost la putere. Nu numai in politica. Dar eu spun ca a fost o etapa, pe care o vom depasi.

Lucrurile trebuie sa se aseze pana la urma si nu va mai fi loc pentru frivolitate. Oricum, nu la acest nivel. Simt si eu, ca si ceilalti, ca scara valorilor e rasturnata si Romania isi va cauta adevaratele modele si cai de urmat.

Femeile bune doar de admirat in paginile revistelor colorate nu pot fi lideri politici, evident. Insa este si un avantaj in faptul ca am experimentat si etapa modelelor de acest fel. Numai prin comparatie lucrurile devin clare si argumentele au valoare practica.

Asadar, vad femeia premier sau presedinte in Romania in momentul in care vom valoriza altfel. Cat de curand... nu pot spune. Depinde de noi.

Cu toate ca in politica e bine sa urci in trepte, cu totii avem visuri. Ce functie v-ar placea sa ocupati la un moment dat in politica si peste cat timp aproximati ca o veti putea ocupa?

Imi place sa practic politica pasilor marunti. A fost o varianta castigatoare pana acum. Nu ard etape, pentru ca din fiecare am ceva de invatat.

Ceea ce vreau acum este un nou mandat in Parlament si sper ca voi primi increderea celor care m-au votat si in 2008, ba chiar si a altora, care au interactionat cu mine pe parcursul mandatului sau mi-au urmarit activitatea.

Feedbackul este bun pana cum si ma bucur ca lumea a inteles ca putem face politica si altfel sau ca politicianul nu este acel personaj inabordabil, vazut numai la televizor si care traieste in lumea lui.

Am avut surpriza sa constat ca parlamentarul este perceput ca un fel de "rezolva tot", de la responsabilitatea primarului, pana la aceea a asociatiei de locatari.

Insa si explicarea diferentelor dintre misiunile noastre cade tot in sarcina parlamentarului, fapt pentru care am facut si asta, dar am mai si suplinit lipsa de reactie a unor institutii, cand a fost cazul.

Haideti sa vorbim si despre femeia Alina Gorghiu, in afara carierei politice..

Ce ii place Alinei Gorghiu sa faca atunci cand nu face politica ? Ce pasiuni, hobby-uri sau talente ascunse mai aveti?

Si pasiunile mele colaterale sunt relativ publice: imi place ciclismul si il practic ori de cate ori am ocazia. Sunt fan declarat al pedalatului. Nu in oras, ci in aer curat si teren liber.

Bucurestiul nu este ofertant la acest capitol, insa folosesc des bicicleta pentru deplasare. Imi place sa ma alint, ca oricarei femei, sa ma joc cu copilasii prietenilor mei, sa pun flori la uscat, sa stau la cafele lungi cu amicii...tot felul de chestii umane.

Ce fel de muzica va place sa ascultati in timpul liber?

Mai nou radioul imi stabileste playlistul. Dar mai ajung sa ascult Publika in club sau Brenciu! Si, cand chiar ma rasfat, ascult de multe ori (repeat, repeat... pe Ipod) Concertul pentru vioara al lui Tchaikovsky, de care m-am indragostit mai ales dupa filmul lui Radu Mihaileanu.

A, da, sa nu uit: imi plac si filmele, dar de obicei adorm dupa primul sfert de ora. Tarantino, de exemplu, acest nebun frumos, fenomenal, care a fost in stare sa-l "omoare" pe Hitler.

Care sunt scriitorii preferati si ce carte v-a ramas "vie" in memorie?

La aceasta intrebare raspunsul este unul la cald, ca tocmai am reusit sa termin "Padurea norvegiana", scrisa foarte bine, ca de altfel cam tot ce scrie Haruki Murakami.

Va place sa gatiti? Daca da, care este mancarea preferata?

Imi place sa fiu rasfatata, sa-mi gateasca altcineva. Cui nu-i place?... Gatesc mai rar decat mi-as dori. Am constatat ca-mi face bine, ma deconecteaza.

Insa, chiar si atunci, aleg retete simple, stil mediteranean, asupra carora sa nu zabovesc prea tare. Plus ca sunt innebunita dupa salate, iar aici sunt as. Contrar convingerii mele, nici sarmalele nu sunt o afacere foarte complicata. Am aflat si experimentat asta.

Sunteti o femeie frumoasa si intotdeauna eleganta. Cat timp pierdeti dimineata cu coafura si machiajul?

In ce capcana ma bagati... Nu sunt nici pe departe frumoasa, dar sunt simpatica foc. In realitate, petrec destul de putin timp cu mine in diminetile obisnuite.

Prefer sa-mi hidratez tenul fara a-l machia sau doar un fard in obraji, iar parul sa-l prind in functie de inspiratia de moment.

Sunt momente in care apelez si la machiajul profesionist si coafura impecabila in urma vizitei la salon, dar, de fiecare data cand ma vad, fetele fac ochii mari si intreba: "cat de repede trebuie sa terminam azi?".

Desi nu sfatuiesc pe nimeni, sa stiti ca la semafor mai scot trusa de machiaj, asa ca va rog daca sunteti in masina din spate, sa fiti intelegatori, sa nu-mi bag dermatograful in ochi.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#alina gorghiu deputat pnl, #alina gorghiu politica, #alina gorghiu avocat, #alina gorghiu pasiuni, #femei politica romania , #Lideri politici