Dan Sova, bilant de 10 ani in politica: Sunt un social-democrat convins!

Sambata, 05 Mai 2012, ora 00:00
4566 citiri
Dan Sova, bilant de 10 ani in politica: Sunt un social-democrat convins!
Sursa foto: Cotidianul.ro

Senatorul Dan Sova a intrat in politica in urma cu 10 ani, parasind domeniul avocaturii, in care se consacrase deja. Crescut in spiritul literaturii de catre tatal sau, poet si jurnalist, tanarul Sova a ales politica, in spiritul binelui.

"Am optat cu buna stiinta sa intru in politica cu cele mai curate ganduri si cu ideea ca pot face bine", declara Dan Sova.

In opinia acestuia, in vremurile de astazi, social-democratia ramane doctrina cea mai apropiata de nevoile oamenilor.

Acesta spune ca putinul timp liber pe care il are in consacra intretinerii conditiei fizice, "esentiala pentru politica". Printre cartile care l-au marcat, le enumera pe "Don Quijote de la Mancha" si "Prometeu sau viata lui Balzac". Afla mai multe despre globalizare, starea constructiei europene si ce inseamna Piata Universitatii pentru Dan Sova, in interviul acordat Business24.

Globalizarea a dus la o polarizare a veniturilor la nivel mondial, si, ceea ce este absolut neasteptat, a produs pungi de saracie pana si in tarile dezvoltate din Occidentul european, din SUA si din Japonia. Cum ati explica acest fenomen, pentru ca din globalizare trebuia sa castige toata lumea?

Din punct de vedere economic, lumea a fost polarizata intotdeauna. Mai mult decat atat, globalizarea este doar un concept spre care se tinde, dar pana la globalizare cred ca ne aflam intr-o faza intermediara, care se refera fie la regionalizare, fie la gruparea economica a statelor in functie de interesele de moment sau perspectiva pe care le au.

Inegalitatea si inechitatea nu au legatura doar cu dezvoltarea economica, ci si cu educatia, cu sanatatea, cu nivelul de coruptie din interiorul unei societati.

Sunt multe de reformat si de imbunatatit in intreaga lume.

Incurajator este faptul ca ONU si organizatiile afiliate acesteia sunt preocupate de saracie, de sanatate si de nivelul de educatie, in fiecare an dezvoltandu-se programe de combatere a acestor probleme finantate cu sume importante. Speram, in timp, sa produca si efectele asteptate de toata lumea.

Capitalismul s-a dezvoltat gratie existentei unui stat puternic, care i-a asigurat bazele dezvoltarii si i-a garantat stabilitatea. Cum ati caracteriza tendintele actuale de excludere a statului din ecuatie? Ce riscuri aduce cu sine aceasta situatie?

Pentru omul modern, statul puternic nu inseamna doar acel stat care dispune de armata si politie care sa-i asigure forta coercitiva, ci statul care poate oferi scolarizare gratuita, un pachet consistent de asistenta medicala gratuita, asigurari pentru cei care-si pierd capacitatea de munca, pensii pentru cei inaintati in varsta etc.

Epoca de inceput si dezvoltare a capitalismului ( sec XVI - XIX) sunt caracterizate de existenta unor state slabe din aceste puncte de vedere. Abia odata cu reformele de la sfarsitul secolului al XIX lea in Anglia, Germania si Franta prin care s-au avut in vedere invatamantul gratuit, servicii medicale de baza si pensii pentru varstnici putem incepe sa vorbim de state mai puternice.

Ca atare, capitalismul nu a fost legat, cel putin in primele secole de existenta, de mecanisme statale puternice, capabile sa intervina in economie si sa reechilibreze balanta de putere in societate. Astazi, mai ales dupa criza din 2008, cred ca un stat puternic este foarte important.

Categoriile defavorizate sunt numeroase, cetatenii au nevoie de invatamant gratuit, de asistenta medicala si de pensii. Acestea sunt cerinte obiective normale si fara de care nu-mi pot imagina o societate civilizata.

Din punct de vedere economic, sunt convins ca un stat puternic, participant la viata economica prin detinerea unor companii in domenii strategice, de interes national, este o cerinta izvorata astazi din realitati pe care le vedem cu ochiul liber.

Academicianul Florin Constantiniu scria ca vinovat pentru situatia Romaniei este insusi poporul roman, pentru ca el a produs, a propulsat la putere si a tolerat o astfel de clasa politica. El concluziona ca, in plan istoric, romanii au decedat ca natiune. A fost academicianul Constantiniu prea dur cu noi sau aceasta este starea sincera a poprului roman? Ce spune istoricul din dumneavoastra?

Nu imi permit sa polemizez cu ideile unui istoric de talia regretatului Florin Constantiniu, dar totusi cred ca domnia sa a fost putin prea dur. Cred ca o viziune mai putin patimasa, chiar cu putin umor dar, oricum, cu o mare intelegere pentru poporul roman, o are profesorul Lucian Boia.

Am citit chiar saptamanile trecute ultima editie a cartii sale "Romania, tara de frontiera a Europei", o sinteza extraordinara a unor probleme delicate din trecutul si din prezentul nostru, in care romanii cred ca sunt caracterizati si intelesi foarte aproape de realitatea obiectiva.

Cred ca ar trebui sa lasam istoricilor si sociologilor "privilegiul" de a analiza si a pune concluzii. Eu, de felul meu, sunt insa mai tolerant si imi iubesc poporul si tara dincolo de orice critici.

Istoria reala merge tot mai repede si, in multe privinte, ne "rupem" de trecut. Se creeaza sub ochii nostri un nou tip de civilizatie. Cum vedeti constructia europeana dupa aceasta criza?

Constructia europeana este singura varianta posibila pentru civilizatia europeana si pentru lumea in care traim astazi. Romania este parte a acestei constructii si sunt convins ca, in timp, va invata sa fie si o voce puternica in mijlocul natiunilor Uniunii Europene.

Ati fost clasat anual, incepind din 2004, de catre publicatia britanica European Legal Expert, intre cei mai valorosi 30 de avocati ai Romaniei. Ce v-a determinat sa va indreptati atentia catre scena politica in conditiile in care ati performat ca si avocat?

M-am retras din avocatura complet dupa ce am devenit senator al Romaniei. Doar formalitatile de retragere au durat pana la jumatatea anului 2009, dar practic retragerea mea a fost imediata. Acum, dupa ce au trecut cativa ani de atunci, ma pot uita retrospectiv. Am optat cu buna stiinta sa intru in politica cu cele mai curate ganduri si cu ideea ca pot face bine, lucru in care cred si astazi si in care nu voi inceta sa cred niciodata.

Nu ascund ca dupa intrarea in politica, in contextul acestei lupte foarte dure de pe scena publica romaneasca, o serie de ziare au scris cateva lucruri neadevarate si profund jignitoare la adresa mea, dar nu protestez si nu ma plang.

Libertatea de exprimare este mai importanta decat supararile individuale ale unuia sau altuia si daca in spatele acestei cuceriri fundamentale pentru o societate civilizata se aseaza uneori constiinte mai putin corecte in raport cu adevarul, aceasta face parte din riscurile asumarii vietii publice.

De ce ati ales PSD? Veniti din zona profesiilor liberale iar cea mai importanta parte din formarea dumneavoastra profesionala a fost dupa '89...

Exista tendinta de a confunda avocatura ca profesie liberala cu liberalismul politic. Nu vreau sa intru in amanunte, dar realmente nu exista nici o legatura. Sunt un social-democrat convins si am aderat la PSD in 2002, deci anul acesta implinesc 10 ani de cand mi-am asumat transparent convingerea politica.

In opinia mea, social-democratia este doctrina cea mai apropiata de nevoile oamenilor pentru ca in centrul preocuparilor noastre se afla valori fundamentale pe care le-am enuntat si mai devreme: invatamantul gratuit si mai ales posibil pentru toti copiii, asistenta medicala cat mai larga pentru cat mai multi, pensii pentru varstnici, asistenta sociala pentru cei care-si pierd temporar sau definitiv capacitatea de munca, alocatii pentru cresterea copiilor etc.

In mod evident, cred cu tarie in proprietate ca principiu fundamental de functionare a unei societati moderne si in necesitatea existentei si sprijinirii prin politici eonomice si fiscale a dezvoltarii unei clase de mijloc, esentiala pentru stabilitatea economica pe termen lung a unei tari, cred cu tarie in necesitatea eliminarii coruptiei si in domnia legii.

Pentru mine, social-democratia inseamna dragoste pentru oameni, pentru toti oamenii, in timp ce alte ideologii sunt de natura a crea unele favoritisme in interiorul organizarii sociale si acest lucru nu este corect.

Cum ati privit la vremea respectiva, anii '90, fenomenul Piata Universitatii? V-ati simtit solidar cu acea generatie de tineri?

In 1990 eram inca in liceu, iar in 1991 eram student la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Am cunoscut si am frecventat Piata Universitatii de la inceput pana la sfarsit si cred ca a fost o lectie fantastica de democratie si exprimare libera.

A fost primul exercitiu democratic de libertate al romanilor, un fenomen necesar si absolut firesc dupa 45 de ani de tacere impusa. Am amintiri foarte frumoase din acele momente, fireste mai putin atunci cand au venit minerii.

Iata ca si anul acesta, ca un arc peste timp, tot Piata Universitatii a fost cea care a dat tonul unor schimbari care au venit cu o repeziciune foarte mare. Cred ca acest loc din centrul Bucurestiului si-a castigat dreptul de a deveni o "Agora" a Romaniei si voi sprijini in anii urmatori acest proiect.

Care este cartea care v-a marcat formarea ca om si profesionist si cu ce invataminte ati ramas dupa ce ati citit-o?

Sunt multe care m-au marcat si mi-e greu sa aleg una dintre ele. In perioada mea de formare, gimnaziu, liceu si facultate am crescut doar cu tatal meu, poet si jurnalist si, ca atare, literatura a ocupat un loc important in formarea mea.

Cred ca "Don Quijote de la Mancha" si "Prometeu sau viata lui Balzac" au fost doua carti foarte importante pentru mine.

Domnule Sova, ati terminat Facultatea de Drept si Facultatea de Istorie. Cunoasteti bine istoria politica a Romaniei. Cum v-ar placea sa se vorbeasca despre dumneavoastra dupa ce veti fi renuntat sa mai faceti politica? Politica este plina de "bad practice".

Sunt un om modest si normal. Cand am intrat in politica nu mi-am propus sa intru in lupta cu memoria istorica a romanilor. Cred ca fiecare politician trebuie sa-si aduca aportul sau de buna-credinta si munca pentru oameni.

Daca vreuna dintre ideile mele va fi considerata buna si utila, iar eu voi gasi cuvintele potrivite pentru a convinge oamenii de necesitatea si beneficiile implementarii ei, pot spune ca misiunea mea ca politician a fost indeplinita.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Dan Sova PSD, #Dan Sova cariera politica, #Dan Sova avocat, #Dan Sova istorie, #Dan Sova social democrat, #Dan Sova pasiuni , #Lideri politici