Probabil ca daca am fi intrebati ce ne motiveaza, multi dintre noi am fi tentati sa raspundem: implinirea personala si profesionala. Insa, in realitate, exista persoane motivate de acest lucru si, evident, nu toti suntem asa. Cum sunt aceste persoane, de fapt?
Sunt cei care se bucura facand lucruri pentru ei insisi, se automotiveaza si le plac foarte mult provocarile. Muncesc pentru ca vor sa participe la proiecte noi, le plac experientele noi, sunt studenti permanenti, dorindu-si sa invete in mod constant.
Ii recunoastem pentru ca sunt cei care sunt interesati de tot ce este nou, sunt deseori cu capul in nori si sunt minti creative. Isi planifica standarde inalte, cer feedback despre cum se descurca si isi accepta propriile limite. In general spun adevarul asa cum este, si cu bune si cu rele si sunt mai mult cooperanti decat competitivi.
Desi au si isi planifica standarde foarte inalte s-ar putea sa nu fie buni la planificarea corecta a prioritatilor. Intotdeauna evita rutina si isi pastreaza pentru ei doar task-urile interesante, pe celelalte pe care le considera plictisitoare le deleaga fara a sta prea mult pe ganduri.
Sunt foarte slabi la finalizari: incep priecte cu entuziasm, insa renunta la ele, fie din plictiseala, fie din slaba organizare si, desi motivatia principala este aceea de 'realizare si implinire', pot cadea in capcana multor proiecte incepute si neterminate.
Considera ca oamenii pot sa se organizeze singuri si, de asemenea, ca isi pot identifica singuri nevoile de training si ca isi gasesc calea catre cunostinte si abilitatile de dobandit fara vreun sprijin din afara.
Cum comunicam si, mai ales, cum conducem o persoana cu o astfel de motivatie?
Agreeati obiectivele prin discutii deschise, cereti-i aprobarea deoarece este foarte necesara participarea lui in procesul planificarii obiectivelor. Re-analizati si faceti cel putin un control lunar si dati feedback despre abilitati in particular, fiind extrem de bine primite aprecierile de genul 'este foarte buna abilitatea ta de a... ', abilitate ce ar trebui sa se afle printre cele care conduc catre realizarea proiectului respectiv; 'Realizare' fiind pentru el un cuvant foarte bine primit! Nu trebuie pusa presiune pe el, iar frecventa de comunicare sau verificare depinde de la persoana la persoana, variind de la zilnic pana la lunar.
Ce actiuni pot motiva acest profil?
Orice proiect care va aduce mai multe oportunitati de dezvoltare sau dobandirea unor noi abilitati/ cunostinte.
Proiecte speciale.
Posibilitatea de a delega task-urile 'plictisitoare' pentru a se concentra pe noi si importante idei/ proiecte.
Discutii despre evolutia carierei.
Participarea la cursuri de dezvoltare personala si profesionala.
Asadar, desi probabil ca fiecare dintre voi, dragi manageri, ati identificat prin echipele voastre pe cei care nu-si duc deloc la bun sfarsit proiectele, de fapt ei au mare nevoie de suport in acest sens din partea voastra pentru ca, pe ei, exact realizarea si implinirea profesionala si personala ii motiveaza, insa, pare-se, le lipsesc abilitatile necesare in acest sens!
Stiu ca poate parea straniu sa fii motivat de 'realizare', dar sa nu stii cum sa 'realizezi', insa, va asigur ca va da rezultate daca veti sta alaturi de o astfel de persoana si ii veti oferi suport sa isi indeplineasca proiectele! Va veti hrani si voi din bucuria lor, va asigur!
Dana Burghel
executive & team coach
work-life balance coach
Oblio Learning
Dana Burghel are o experienta de 8 ani in coaching (executiv, de echipa, personal, sportiv), domeniu in care s-a specializat dupa o serie de functii de coordonare avute in companii romanesti si multinatioanale, care i-au adus experienta in vanzari, marketing, client service, project management s.a. Abordarea sa in coaching este una pragmatica, focusata pe rezultate concrete iar programele sale sunt construite adaptat, in functie de nevoile fiecarui client.