Bob Proctor: Cum s-a imbogatit datorita unei carti (Interviu)

Luni, 18 Iunie 2012, ora 09:01
5423 citiri
Bob Proctor: Cum s-a imbogatit datorita unei carti (Interviu)

Bob Proctor este un cunoscut orator, care a schimbat viata unei intregi generatii de antreprenori prin cuvintele sale. Cunoscut pentru discursurile sale motivationale, Proctor a facut inconjurul lumii in cei 40 de ani de cariera, acesta poposind pentru cateva zile si in Romania.

A lucrat cu unii dintre cei mai cunoscuti speakeri din lume, pe multi dintre acestia avand bucuria sa ii numeasca prieteni. Afla cum viata unui tanar fara educatie superioara a fost schimbata intr-o asemenea masura incat a ajuns sa faca milioane de dolari intr-un interval de cativa ani.

Despre drumul deschis de o carte, despre inspiratia care il motiveaza zilnic, mentori si oamenii de afaceri pe care i-a cunoscut, a vorbit pentru Business24, Bob Proctor.

Cum ati ajuns "prins" in arta oratoriei motivationale?

Imi amintesc foarte clar, dar trebuie sa merg putin mai in urma si sa iti spun cum a inceput totul. In 1961, la sugestia primului meu mentor, Ray Stanford, am luat cartea "Gandeste si imbogateste-te". Aveam 26 de ani la vremea respectiva, iar viata mea nu era buna. Eram nefericit, bolnav si lefter. Aveam doar doua luni de liceu si nu puteam sa mentin un job. Ma indreptam in directia gresita.

In orice caz, am inceput sa citesc "Gandeste si imbogateste-te" si toata viata mea s-a schimbat. Am trecut de la a castiga 4.000 de dolari pe an si a avea datorii de 6.000 de dolari, la a castiga peste 175.000 de dolari in anul urmator si apoi la peste un milion de dolari. Schimbarea din mine a fost atat de dramatica, incat am luat decizia ca o sa invat orice pot pentru a putea explica de ce m-am schimbat.

Drumul meu m-a dus la Ear Nightingale. Earl era decanul dezvoltarii personale. Am luat inregistrarea sa pentru "Lead the Field" si am ascultat-o de nenumarate ori. Am cumparat un casetofon portabil ca sa o pot asculta in masina. Uitandu-ma in urma, ceea ce faceam de fapt era reprogramarea mintii mele. Putin timp dupa aceea, am parasit afacerea pe care o incepusem si m-am mutat la Chicago pentru a lucra la Nightingale Conand Foundation alaturi de Earl si partenerul sau de afaceri, Lloyd Conant.

Acolo l-am cunoscut pe Bill Gove. Eram la o conferinta la hotelul O'Hare Hyatt din Chicago si Bill era pe scena. Era fenomenal. Pana atunci studiasem pentru 8 sau 9 ani - multi autori si materiale variate. Incercam sa inteleg cum de a ajuns salariul meu de la 4.000 de dolari la peste un milion de dolari, fara educatie si fara experienta in afaceri, si mi-am dat seama intr-un sfarsit. Dupa toti acei ani de studiu am inteles ce am facut de am provocat schimbarea.

Imi doream atat de tare sa predau informatiile care au avut un asemenea impact asupra vietii mele, dar eram extrem de timid. L-am urmarit pe Bill pe scena si m-am gandit la mine. "As vrea sa fac ce face el, dar nu pot". Apoi, deodata il puteam auzi pe Earl Nightingale in mintea mea spunand "Chiar aici, ne dam seama de ceva ciudat. Tindem sa minimizam lucrurile pe care le putem face, telurile pe care le putem atinge, si pentru un motiv la fel de ciudat credem ca alti oameni pot realiza lucruri pe care noi nu le putem realiza. Vreau sa intelegi ca acest lucru nu e adevarat. Ai rezerve mari de talent si capacitatea in tine de a aduce la supravata diverse abilitati pentru a obtine ceea ce iti dorest".

Ascultasem inregistrarea lui Earl "Attitude in The Magic Word" ani la randul. Probabil l-am auzit spunand asta de 1.000 de ori. Si daca m-ai fi intrebat daca intelegeam ce spunea, as fi raspuns ca da. Dar, pe masura ce il priveam pe Bill Gove pe scena si chiar daca aveam o dorinta mare de a face ce facea el, am gandit imediat ca nu pot. In acel moment mi-am dat seama de adevarul a ceea ce ascultam si ceea ce Earl continua sa repete. Cred ca merita mentionat ca Bill Gove si cu mine am devenit prieteni foarte buni. De fapt, la 89 de ani, ultima lui aparitie publica a fost la un seminar al companiei mele.

Cine va inspira sa faceti ceea ce faceti?

Deja am mentionat 3 din principalele mele surse de inspiratie, pe care ii numesc de fapt mentori. Am vorbit despre Ray Sanford, Earl Nightingale, Lloyd Conant si Bill Gove. Fiecare dintre acestia mi-a fost mentor in alt domeniu. Ray a fost prima persoana care si-a aratat interesul fata de mine; el a vazut ceva in mine ce eu nu puteam sa avd. Am lucrat alaturi de Earl Nightingale si Lloyd Conant la Nightingale-Conant Corporation pentru aproape cinci ani si am devenit vice presedintele pe vanzari. Cand am mers sa lucrez pentru ei, am primit un salariu mai mic cu aproximativ 150.000 de dolari, m-am mutat din Londra, Marea Britanie, la Chicago. Nici macar nu stiau ei ca as fi fost dispus sa platesc pentru acest privilegiu. Am invatat atat de multe de la acesti doi domni. Si, dupa ce l-am scunoscut pe Bill Gove, am devenit prieteni si apoi l-am angajat sa ma invete in arta oratoriei.

Mai am doi alti mentori, iar acestia m-au invatat mai multe despre mintea umana decat oricine altcineva pe care i-am intalnit vreodata. Leland Val Van De Wall a fost distributor la Nightingale Conant Corporation. El conducea un seminar in Edmonton. Traiam in Chicago la vremea respectiva si am zburat pana acolo ca sa il pot asculta. In momentul in care a inceput sa vorbeasca, stiam ca am gasit raspunsul la intrebarea de ce m-am schimbat. Era de parca toate piesele de puzzle se potriveau. Am devenit prieteni apropiati. De fapt, si una dintre ultimele sale aparitii pe scena a fost tot la o conferinta a companiei mele. Deja vad un tipar aici!

Val m-a introdus unuia dintre mentorii sai, Dr. Harry Roder, creatorul companiei Concept Therapy. Aceasta companie se afla in spatele multori informatii pe care eu le predau.

Fiecare dintre acesti oameni au jucat un rol important in cariera mea si am avut privilegiul de a-i numi prieteni.

Ati cunoscut multi oameni de afaceri de-alungul carierei dumneavoastra, oameni care au vrut sa invete de la dumneavoastra cum sa aiba succes. Exista o persoana pe care nu ati cunoscut-o si ati vrea sa aveti ocazia?

Probabil Napoleon Hill, autorul cartii "Gandeste si imbogateste-te". De fapt, am avut ocazia sa il intalnesc, dar din cauza programului incarcat la momentul la care trebuia sa aiba loc intalnirea, eram in capatul celalalt al lumii. Dar imi doresc sa imi fi facut timp. Opera sa m-a inspirat in viata si a fost fundatia de la care mi-am schimbat viata si care m-a facut sa gandesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#interviu Bob Proctor, #cheia succesului Bob Proctor, #leadership Bob Proctor, #discurs motivational Bob Proctor , #Leadership carismatic