"Team player" vs "peer player", in echipa ta - Coaching motivational, cu Dana Burghel

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 00:00
3648 citiri
"Team player" vs "peer player", in echipa ta - Coaching motivational, cu Dana Burghel

Continuam periplul nostru printre tipurile de motivatie profesionala cu doua exemple: team player si peer player. Stiam ca exista team player-i, persoane care se manifesta si muncesc bine in echipa, insa am fost uimita atunci cand am aflat ca exista si 'peer player'-i, adica persoanele care dau rezultate atunci cand fac parte dintr-o echipa foarte mica, de maxim 3 persoane.

Dar sa ii luam pe rand:

Team player-ii sunt motivati de asociere si apartenenta, vor sa faca parte din grupuri, in general apartin unei palete largi de asociatii sau cluburi, de cele mai multe ori nu in pozitii de conducere, cauta sa se intruneasca, practica sporturi de echipa, initiaza si sustin petrecerile, intr-un cuvant isi doresc sa fie populari!

Alte comportamente care ies in evidenta la un astfel de profil sunt legate de faptul ca sunt buni la concluzii si la coaching, sunt loiali, muncitori si gasesc destul de usor calea de mijloc. Sunt amabili, prietenosi, cateodata ajungand chiar 'yes man'-i.

Pe de alta parte persoanele motivate de munca in echipa sunt dificil de disciplinat, isi seteaza obiective proprii cu mare greutate, insa foarte usor pentru echipa din care fac parte. Folosec echipa pentru a lua decizii, nu ies in evidenta, nu parasesc echipa la greu, tinzand sa evalueze pozitiv rezultatele echipei din care fac parte, sa evite feedback-urile negative si sa ascunda greselile celorlalti. Nu fac fata bine conflictelor si isi schimba deciziile sub presiune.

Cum putem seta obiectivele si controla o astfel de persoana? Este eficient sa se agreeze si sa se revizuiasca obiectivele la 1-2 saptamani, si ar fi bine, daca este posibil, ca obiectivele sa fie mai mult ale intregii echipe si mai putin personale. Stilul discutiei sa fie acela legat de 'apartenenta la echipa' iar presiunea destul de mare.

Cum putem motiva un team player?

In primul rand, in mod evident, prin membership-uri la diverse cluburi, iar fara bani prin reuniuni regulate mai ales cand performantele sunt foarte bune, prin contact destul de des, dar de preferat in echipa si prin consultare in solutionarea problemelor ivite in echipa din care face parte.

'Verii' lor, peer player-ii, evident ca prefera sa lucreze in perechi sau in grupuri de maxim 3 persoane, insa, atentie, acestea sunt persoane atent selectate! In general vorbesc mult, agreeaza usor si sunt foarte loiali, punand foarte mare pret pe loialitate. In general sunt neutri in echipe mai mari si tind sa nu inteleaga de ce trebuie lucrat in echipa! Prefera intalnirile fata in fata, nu le place sa stie pe toata lumea si tind sa aiba favoriti, evident pe cei cu care lucreaza! Ce am observat de-a lungul anilor lucrand cu peer player-i este faptul ca, din timp in timp, isi schimba partenerul de echipa, uitand ca 'pana mai ieri' a avut un alt favorit!

Este bine ca obiectivele sa se seteze pe termen foarte scurt, saptamanal, iar evaluarile sa se faca foarte des, chiar zilnic atunci cand este necesar. In general astfel de persoane agreeaza taskuri, nu obiective, asa ca este bine, ca manageri ai lor, sa va asigurati ca agreeaza obiectivele! Presiunea asupra lor sa fie inalta, iar stilul de comunicare de genul 'tine-l aproape'!

Cum motivam un peer player?

Contact sporit, fata in fata, nu prin telefoane sau emailuri. Este de preferat sa ii spunem pe nume, sa ii multumim des, sa ii comentam tinuta intr-un mod admirativ. Are nevoie sa sa-i fie laudate performantele, sa i se arate ca este o persoana de care managerului ii pasa, atat din punct de vedere profesional, dar si personal. Trebuie certat cu amabilitate, mare atentie aici, fiind foarte sensibil si are nevoie de consiliere in cariera!

Acum ca v-ati facut o idee despre team player-i si peer player-i, voi ce fel de echipa aveti?

Dana Burghel

executive & team coach

work-life balance coach

Oblio Learning

Dana Burghel are o experienta de 8 ani in coaching (executiv, de echipa, personal, sportiv), domeniu in care s-a specializat dupa o serie de functii de coordonare avute in companii romanesti si multinatioanale, care i-au adus experienta in vanzari, marketing, client service, project management s.a. Abordarea sa in coaching este una pragmatica, focusata pe rezultate concrete iar programele sale sunt construite adaptat, in functie de nevoile fiecarui client.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#motivare angajati, #coaching motivare, #coaching Dana Burghel , #Leadership autentic